притисни ентер »

Се`  за африканската чума: Како се пренесува, кои се симптомите, има ли ризик за човекот…

Се` за африканската чума: Како се пренесува, кои се симптомите, има ли ризик за човекот…

Како се пренесува и шири африканска чума кај свињите? Вирусот се излачува преку крв, ткива, секрети и екскрети од болни или угинати животни. Болеста се пренесува и шири со: директен контакт помеѓу здраво и болно животно, трупови од угинати животни и луѓе; индиректно се пренесува прекузаразена храна и отпадоци од храна, опрема, возила и облека; биолошки

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд го забрани увозот на свињи од Мјанмар во наредните 90 дена, соопшти одделот за добиток во земјата во четвртокот, откако соседната земја го потврди првиот случај на африканска свинска чума оваа недела. Забраната, која се очекува да започне следната недела, ќе опфати живи свињи и диви свињи, како и трупови од Мјанмар, за да се спречи ширењето

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд го забрани увозот на свињи од Мјанмар во наредните 90 дена, соопшти одделот за добиток во земјата во четвртокот, откако соседната земја го потврди првиот случај на африканска свинска чума оваа недела. Забраната, која се очекува да започне следната недела, ќе опфати живи свињи и диви свињи, како и трупови од Мјанмар, за да се спречи ширењето

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд ќе забрани увиз на свинско месо од Мјанмар поради африканска чума

Тајланд го забрани увозот на свињи од Мјанмар во наредните 90 дена, соопшти одделот за добиток во земјата во четвртокот, откако соседната земја го потврди првиот случај на африканска свинска чума оваа недела. Забраната, која се очекува да започне следната недела, ќе опфати живи свињи и диви свињи, како и трупови од Мјанмар, за да се спречи ширењето

ФОТО: Мрша од свиња пловеше во Вардар среде Велес

ФОТО: Мрша од свиња пловеше во Вардар среде Велес

Вчера попладне околу 16 часот, во близина на Мало мовче во центарот на Велес видена е мрша од свиња во водите на реката Вардар. Минувачите кои тогаш го преминувале мостот биле зачудени од глетката. Еден од нив и ја фотографирал пцовисаната свиња и фотографиите ги достави до медиумите, пренесе СДК . „Во моментите кога земјава се бори да не влезе африканса

Што ќе ви се случи ако изедете месо од свиња која е заразена со африканска чума?

Што ќе ви се случи ако изедете месо од свиња која е заразена со африканска чума?

Откако во неколку фарми во Србија била откриена свинска африканска чума, Македонија забрани увоз на свинско месо од нашиот северен сосед. Што да правите ако се сомневате дека сте зеле заразено свинско месо? Доколку се случи да изедете месо од свиња која е заразена од африканска чума, нема ништо да ви се случи. Докторка по ветеринарна медицина и шеф

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Селските домаќинства што одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво. Со ваков апел денеска излегоа од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) за спречување евентуална појава и ширење на африканската свинска чума

Мрша од свиња пловеше во Вардар среде Велес

Мрша од свиња пловеше во Вардар среде Велес

Вчера попладне околу 16 часот, во близина на Мало мовче во центарот на Велес видена е мрша од свиња во водите на реката Вардар. Минувачите кои тогаш го преминувале мостот биле зачудени  од глетката. Еден од нив и ја фотографирал пцовисаната свиња и фотографиите ги достави до медиумите. „Во моментите кога земјава се бори да не влезе африканса свињска

Година на свињата

Година на свињата

АНИТА САЛТИРОВСКА Каде (ќе) нè фати африканската свинска чума? Имала потенцијал за многу сериозно и брзо ширење. А ние – едни „сериозни“! Кому му е гајле за свинска чума, макар да е и африканска, кога во Македонија си откривме „гејзер“. Тоа што во годината на свињата се заканува најголемиот погром на свињи, што диви, што питоми, уште не е ни сериозна

Атанасов ги посоветува селаните: Заколете ги свињите или продадете ги на преработувачите!

Атанасов ги посоветува селаните: Заколете ги свињите или продадете ги на преработувачите!

Како одговорна институција, ги информираме одгледувачите на свињи дека во услови на сериозна епизоотиолошка состојба во соседството и постоењето реална опасност од пренесување и ширење на болеста, сега не е време за ваков начин на одгледување свињи, вели директорот на АХВ. Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво, апелира и денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална појава и ширење африканска свинска чума во земјава. – Како

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Апелираа и денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална појава и ширење африканска свинска чума во земјава. – Како одговорна институција, ги информираме одгледувачите на свињи дека во услови на сериозна епизоотиолошка состојба во соседството и постоењето реална опасност од пренесување и ширење на болеста, сега не е

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво, апелира и денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална појава и ширење африканска свинска чума во земјава. – Како

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво, апелира и денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална

Атанасов: Граѓаните да не одгледуваат свињи за сопствени потреби

Атанасов: Граѓаните да не одгледуваат свињи за сопствени потреби

Атанасов: Граѓаните да не одгледуваат свињи за сопствени потреби Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво, апелира и денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална

Атанасов за африканската чума: Нема отштета за домаќинствата за угинати свињи

Атанасов за африканската чума: Нема отштета за домаќинствата за угинати свињи

Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво, апелира  Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална појава и ширење африканска свинска чума во земјава. – Како одговорна

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво, апелира и денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална појава и ширење африканска свинска чума во земјава. – Како

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво, апелира и денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална појава и ширење африканска свинска чума во земјава. – Како

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Атанасов: Нема отштета за угинати свињи од нерегистрирани фарми

Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните мерки им се на многу ниско ниво, апелира и денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) со цел спречување евентуална појава и ширење африканска свинска чума во земјава. – Како