притисни ентер »

Демолирана новата табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана новата табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана е новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска историја и на светското културно наследство. Инцидентот се случил синоќа. На таблата на македонски, албански н англиски јазик пишува „Во чест на Александар Велики, историска фигура која

Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана е новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска историја и на светското културно наследство. Инцидентот се случил синоќа. На таблата на македонски, албански н англиски јазик пишува „Во чест на Александар Велики, историска фигура која

Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана новата тројазична табла на ,,Воинот на коњ”

Демолирана е новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска историја и на светското културно наследство. Инцидентот се случил синоќа. На таблата на македонски, албански н англиски јазик пишува „Во чест на Александар Велики, историска фигура која

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец ги враќа отстранетите ѕвезди од Кутлеш на шахтите во градот кои беа отстранети според преспанскиот договор. Тој направил шаблон и повторно ги офарбал. Сликите беа објавени на неговиот профил на социјалната мрежа „Фејсбук“. Вчера почна да се отстранува сонцето на Вергина од градските шахти, како и од обележјата на јавните институции, објекти

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Според Договорот од Преспа вчера почна отстранувањето на сонцето од Кутлеш од шахтите,  а министерот за локална самоуправа, Горан Милевски, изјави дека одлуката се однесува на општините, државните и локални институции. Во однос на приватното користење на симболот, Милевски рече дека тоа не може да се забрани. На „Фејсук“ утринава осамнаа слики од битолчанец

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец го враќа сонцето од Кутлеш на шахтите

Битолчанец ги враќа отстранетите ѕвезди од Кутлеш на шахтите во градот кои беа отстранети според преспанскиот договор. Тој направил шаблон и повторно ги офарбал. Сликите беа објавени на неговиот профил на социјалната мрежа „Фејсбук“. Вчера почна да се отстранува сонцето на Вергина од градските шахти, како и од обележјата на јавните институции, објекти

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Новата ознака што беше поставена вчера на споменикот на Филип Втори на скопскиот плоштад „Карпошово востание“ ноќеска е извадена и украдена, а на споменикот на Олимпија е оштетена. Стои залепена ознаката на споменикот на Александар Македонски на централниот плоштад во Скопје На ознаките, согласно Преспанскиот договор, на македонски, албански и на англиски

Откорната новата табла на „Воинот на коњ“

Откорната новата табла на „Воинот на коњ“

Таблата којашто вчера беше поставена на споменикот Воин на коњ, на која пишува дека припаѓа на хеленската историја, е експресно искршена. Јавноста остро реагираше на најавата дека според договореното од Преспанскиот договор, треба да се отстранат сите симболи Сонцето од Вергина, а на спомениците како „Воин на коњ„ и „Олимпијада“ и уште неколку во неколку

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците Новата ознака што беше поставена вчера на споменикот на Филип Втори на скопскиот плоштад „Карпошово востание“ ноќеска е извадена и украдена, а на споменикот на Олимпија е оштетена. Стои залепена ознаката на споменикот на Александар Македонски на централниот плоштад во Скопје На ознаките, согласно Преспанскиот

Оштетени или извадени дел од новите табли според Преспанскиот договор

Оштетени или извадени дел од новите табли според Преспанскиот договор

Дел од новите табли, што според Преспанскиот договор, вчера беа поставени на спомениците, се извадени или уништени. Новата ознака што беше поставена вчера на споменикот на Филип Втори на скопскиот плоштад „Карпошово востание“, ноќеска е извадена и украдена, а на споменикот на Олимпија е оштетена. Оштетена е, но и натаму стои залепена, ознаката на споменикот

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Стои залепена ознаката на споменикот на Александар Македонски на централниот плоштад во Скопје На ознаките, согласно Преспанскиот договор, на македонски, албански и на англиски јазик пишува дека овие споеници припаѓаат на античката хеленска историја и на светското културно наследство. Поставување на ознаките во Скопје е во надлежност на градските власти

Отстранета таблата: Александар Македонски веќе не е историска фигура која припаѓа на античката Хеленска историја (ФОТО)

Отстранета таблата: Александар Македонски веќе не е историска фигура која припаѓа на античката Хеленска историја (ФОТО)

Отстранета таблата: Александар Македонски веќе не е историска фигура која припаѓа на античката Хеленска историја (ФОТО) Таблата која вчера беше поставена на споменикот „Воин на коњ“, на која пишува дека припаѓа на хеленската историја, не издржа ниту 24 часа- експресно беше отстранета. Јавноста остро реагираше на најавата дека според договореното од

Таблата на „Воин на коњ“ вратена

Таблата на „Воин на коњ“ вратена

Откако вчера споменикот „Воинот на коњ“ доби нова табла на кој пишува дека Александар Велики е дел од хеленистичката историја, по социјалните мрежи кружеше фотографија од демолираната табла. Сепак денес таблата повторно била вратена на своето место. На таблата може да се види напишано: „Во чест на Александар Велики, историска фигура која припаѓа на

По „Воинот на коњ“ и таблата на „Филип Втори“ ВАНДАЛИЗИРАНА (ФОТО)

По „Воинот на коњ“ и таблата на „Филип Втори“ ВАНДАЛИЗИРАНА (ФОТО)

Новата ознака што беше поставена вчера на споменикот на Филип Втори на скопскиот плоштад „Карпошово востание” ноќеска е извадена и украдена, а на споменикот на Олимпија е оштетена. Оштетена е, но и натаму стои залепена, ознаката на споменикот на Александар Македонски на централниот плоштад во Скопје На ознаките, согласно Преспанскиот договор, на македонски,

Еден ден по поставувањето, демолирана новата табла на „Воинот на коњ“

Еден ден по поставувањето, демолирана новата табла на „Воинот на коњ“

Новата табла која вчера беше поставена на централниот споменик на скопскиот плоштад, „Воин на коњ, на која пишуваше дека Александар Велики припаѓа на античката хеленска историја и на светското културно наследство, не издржа ниту еден ден. На социјалните мрежи се појави фотографија на која се гледа дека таблата што беше ставена на споменикот „Воин на

Таблата на „Воинот на коњ“ демолирана, па повторно вратена (ФОТО)

Таблата на „Воинот на коњ“ демолирана, па повторно вратена (ФОТО)

Откако вчера споменикот „Воинот на коњ“ доби нова табла на кој пишува дека Александар Велики е дел од хеленистичката историја, по социјалните мрежи кружеше фотографија од демолираната табла. Сепак денес таблата повторно била вратена на своето место. Фото: Слободен печат/Драги Митрески На таблата може да се види напишано: „Во чест на Александар Велики,

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Новата ознака што беше поставена вчера на споменикот на Филип Втори на скопскиот плоштад „Карпошово востание“ ноќеска е извадена и украдена, а на споменикот на Олимпија е оштетена. Оштетена е, но и натаму стои залепена, ознаката на споменикот на Александар Македонски на централниот плоштад во Скопје. На ознаките, согласно Преспанскиот договор, на македонски,

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Извадени и оштетени дел од ознаките на спомениците

Новата ознака што беше поставена вчера на споменикот на Филип Втори на скопскиот плоштад „Карпошово востание“ ноќеска е извадена и украдена, а на споменикот на Олимпија е оштетена. Стои залепена ознаката на споменикот на Александар Македонски на централниот плоштад во Скопје На ознаките, согласно Преспанскиот договор, на македонски, албански и на англиски

ЗАЕВО БРУСЕЊЕ НА ИСТОРИЈАТА: Воинот јава на коњ поткован со плочка и на албански и англиски дека Александар не е Македонски туку грчки

ЗАЕВО БРУСЕЊЕ НА ИСТОРИЈАТА: Воинот јава на коњ поткован со плочка и на албански и англиски дека Александар не е Македонски туку грчки

Граѓаните ќе можат да го користат симболот со Сонцето од Кутлеш на своите приватни имоти и приватни ентитети, но државата ги охрабрува и поттикнува доследно да го почитуваат и да го применуваат во пракса Договорот од Преспа, потенцираат од Владата. Деновиве започна отстранувањето на симболот од првото знаме во независна Македонија, Сонцето од Кутлеш,

Александар Македонски веќе не е историска фигура која припаѓа на античката Хеленска историја (ФОТО)

Александар Македонски веќе не е историска фигура која припаѓа на античката Хеленска историја (ФОТО)

Таблата која вчера беше поставена на споменикот „Воин на коњ“, на која пишува дека припаѓа на хеленската историја, не издржа ниту 24 часа- експресно беше отстранета. Јавноста остро реагираше на најавата дека според договореното од Преспанскиот договор, треба да се отстранат сите симболи Сонцето од Вергина, а на спомениците како „Воин на коњ„ и „Олимпијада“