притисни ентер »

Археолозите пронајдоа ризница со најстарите ковани пари на просторот на Русија

Археолозите пронајдоа ризница со најстарите ковани пари на просторот на Русија

За време на археолошкте ископувања во старогрчката колонија Фанагорија во Краснодарскиот крај во Русија е пронајдена уникатна ризница со сребреници, исковани пред околу 2,5 илјади години, која упатените потоа ја опишаа како најстарите ковани пари на просторот на Русија. „За време на ископувањата пронајдовме многу ретки сребрени монети, се работи за