притисни ентер »

Тема во Студио 1: Дали децата кои се запишуваат во прво одделение треба да се вакцинирани?

Тема во Студио 1: Дали децата кои се запишуваат во прво одделение треба да се вакцинирани?

Министерот за образование Арбер Адеми беше гостин во Отворено Студио 1 каде со уредникот Ацо Кабранов зборуваа за тоа дали децата кои се запишуваат во прво одделение мора да се вакцинирани против морбили. Министерот Адеми истакна дека се зема во предвид загриженоста на родителите и токму затоа, училиштата ќе ги примаат документите за запишување на

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Фото: Игор Бансколиев Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Правно мислење на Хелсиншки комитет: Задолжителната вакцинација не ги крши Уставот и човековите права

Правно мислење на Хелсиншки комитет: Задолжителната вакцинација не ги крши Уставот и човековите права

38 Споделувања Share Tweet „Задолжителната вакцинација, која е предвидена со наведениот член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под сомнение дека е во спротивност со Уставот и основните човекови слободи и права“, оценува Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Северна

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Хелсиншкиот комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33, став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Од Хелсиншки велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под сомнение дека е во спротивност со Уставот и основните човекови слободи и права. Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон

Хелсиншки: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Хелсиншки: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од Хелсиншки велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе

1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во школо и нема да ги вакцинираат

1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во школо и нема да ги вакцинираат

Embedded video for 1.500 евра казна за родителите кои нема да ги запишат првачињата во школо и нема да ги вакцинираат Без вакцини нема образовен процес. Надлежните конечно се усогласија и на вчерашната владина седница одлучиле дека во септември, во училишните клупи ќе седнат само вакцинирани првачиња. Министерот за образование апелираше до родителите

Хелсиншки: Задолжителната вакцинација не е дискриминација

Хелсиншки: Задолжителната вакцинација не е дискриминација

Законската регулатива во Република Северна Македонија налага задолжителна вакцинација против туберкулоза, дифтерија, тетанус, голема кашлица, детска парализа, мали сипаници, црвенка, заушки, хемофилус, инфлуенца тип Б (ХИБ) и вирусен хепатитис Б за сите лица од определена возраст.[1] Во таа линија, член 67 точка 6 од Законот за заштита на населението

Адеми: Ќе се запишуваат само децата со потврди дека ги примиле задолжителните вакцини

Адеми: Ќе се запишуваат само децата со потврди дека ги примиле задолжителните вакцини

Адеми: Ќе се запишуваат само децата со потврди дека ги примиле задолжителните вакцини Училиштата мора да ги примаат пријавите за упис на идните првачиња, но запишувањето ќе биде исклучиво, само за оние деца, за кои родителите ќе достават потврда до Септември, дека ги примиле задолжителните вакцини, вели министерот за образование Арбр Адеми.

Адеми: Децата да се вакцинираат зашто нема да ги запишуваат во училиште

Адеми: Децата да се вакцинираат зашто нема да ги запишуваат во училиште

Министерот за образование и наука Арбер Адеми апелира до родителите да ги вакцинираат децата по вчерашната одлука на Владата за примање на документите за упис на првачиња при што ќе бидат запишани само тие со потврда дека ги примиле задолжителните вакцини. Адеми најави дека ќе се следи состојбата и ако има потреба покрај теренска вакцинација ќе се

Адеми: Децата да се вакцинираат зашто нема да ги запишуваат во училиште

Адеми: Децата да се вакцинираат зашто нема да ги запишуваат во училиште

Министерот за образование и наука Арбер Адеми апелира до родителите да ги вакцинираат децата по вчерашната одлука на Владата за примање на документите за упис на првачиња при што  ќе бидат запишани само тие со потврда дека ги примиле задолжителните вакцини. Адеми најави дека ќе се следи состојбата и ако има потреба покрај теренска вакцинација ќе се

Хелсиншки со свое мислење за задолжителната вакцинација

Хелсиншки со свое мислење за задолжителната вакцинација

Хелсиншкиот комитет објави соопштение во кое го искажува своето мислење во врска со забраната за упис на невакцинирани деца во училиште. Нивното соопштение го пренесуваме во целост: Законската регулатива во Република Северна Македонија налага задолжителна вакцинација против туберкулоза, дифтерија, тетанус, голема кашлица, детска парализа, мали сипаници,

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес на општеството. Од таму велат дека задолжителната вакцинација, која е предвидена со член 33 став 2 од Законот за заштита на населението од заразни болести, во ниту еден момент не може да се доведе под

Владата одлучи – Во училиште ќе се запишуваат само вакцинирани деца

Владата одлучи – Во училиште ќе се запишуваат само вакцинирани деца

На денешната седница владата донесе заклучок дека во училиштата може да се запишуваат деца и да се поднесуваат документи за упис на првачиња но за да тргнат на училишта ќе биде пресудно дали ги примило детето задолжителните вакцини. Министерот за образование и наука вели дека владата донела ваква одлука по координиран пристап од сите институции. Потврдите

Адеми: Вакцинирајте ги децата ако сакате да станат првачиња

Адеми: Вакцинирајте ги децата ако сакате да станат првачиња

Министерот за образование и наука Арбер Адеми апелира до родителите да ги вакцинираат децата по вчерашната одлука на Владата за примање на документите за упис на првачиња при што  ќе бидат запишани само тие со потврда дека ги примиле задолжителните вакцини. Адеми најави дека ќе се следи состојбата и ако има потреба покрај теренска вакцинација ќе се