притисни ентер »

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво, невидено со децении, поради пандемијата на новиот коронавирус, покажуваат статистичките податоци од трите земји. Бруто домашниот производ (БДП) во вториот квартал на 2020 година се намалил за 11,7 отсто во ЕУ-27 во однос на претходниот квартал според сезонски прилагодените

Коронавирусот предизвика историски економски пад во Унгарија, Романија и Бугарија

Коронавирусот предизвика историски економски пад во Унгарија, Романија и Бугарија

Трите земји од регионот на југоисточна Европа забележаа историски падови на брутодомашниот производ во последниот квартал поради пандемијата на коронавирусот. Официјалните податоци на трите земји-членки на ЕУ покажуваат драматичен пад на БДП- најголем од падот на комунизмот. Унгарскиот БДП паднал за 14,5 проценти во вториот квартал во однос на првите

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Тонат економиите на три европски земји поради пандемијата

Три европски земји имаат најголеми економски последици од пандемијата. Унгарија, Романија и Бугарија имаат најголем економски пад на квартално ниво. БДП во Бугарија се намалил за 9,8 отсто, објави Националниот статитстички институт на Бугарија. Вакви лоши податоци немало од 1997 година. БДП на Унгарија паднал за 14,5 отсто во вториот квартал во однос

Унгарија, Романија и Бугарија со најголем економски пад на квартално ниво

Унгарија, Романија и Бугарија со најголем економски пад на квартално ниво

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво, невидено со децении, поради пандемијата на новиот коронавирус, покажуваат статистичките податоци од трите земји. Бруто домашниот производ (БДП) во вториот квартал на 2020 година се намалил за 11,7 отсто во ЕУ-27 во однос на претходниот квартал според сезонски прилагодените

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво

Софија, 14 август 2020 () – Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво, невидено со децении, поради пандемијата на новиот коронавирус, покажуваат статистичките податоци од трите земји. Бруто домашниот производ (БДП) во вториот квартал на 2020 година се намалил за 11,7 отсто во ЕУ-27 во однос на претходниот квартал

ЕУ објави најостар квартален пад на БДП-то од почетокот на статистиката

ЕУ објави најостар квартален пад на БДП-то од почетокот на статистиката

Бруто домашниот производ на Европската унија падна за 11,7% на сезонски прилагодената основа во второто тримесечје од 2020-та година. Периодот сепак беше обележан со мерки за ограничување за спречување ширењето на ковид-19 во повеќето земји-членки, што го принуди голем дел од бизнис секторот на привремено затворање на вратите и значително намалување

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво

Унгарија, Романија и Бугарија регистрираа најголем економски пад на квартално ниво, невидено со децении, поради пандемијата на новиот коронавирус, покажуваат статистичките податоци од трите земји. Бруто домашниот производ (БДП) во вториот квартал на 2020 година се намалил за 11,7 отсто во ЕУ-27 во однос на претходниот квартал според сезонски прилагодените