притисни ентер »

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот „Фејсбук“ профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Борисов: Поддржуваме почеток на преговорите, но нема да дозволиме европско легитимирање на анти-бугарска идеологија

Борисов: Поддржуваме почеток на преговорите, но нема да дозволиме европско легитимирање на анти-бугарска идеологија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на РСМ  и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. – Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива на земјите од Западниот

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива на земјите од Западниот Балкан со оглед дека процесот на присоединување е клучен двигател за реформи и стабилност во регионот. Бугарија ја поздравува и поддржува препораката на ЕК за започнување на претпристапните

Бугарија нема да го спречи датумот за ЕУ, но ќе става сопки

Бугарија нема да го спречи датумот за ЕУ, но ќе става сопки

Буарската влада во пресрет на состанокот на врвот на Европската унија на кој треба да се одлучува за датум за земјава донесе став дека ќе го поддржи почетокот на преговорите, но наведе и низа услови. Бугарија ќе го поддржи почнувањето на преговорите за зачленување во Европската унија за Северна Македонија и Албанија, но нема да дозволи Скопје да ги

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. „Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Бугарската Влада со поддршка за Македонија, но се бара откажување од македонското малцинство

Бугарската Влада со поддршка за Македонија, но се бара откажување од македонското малцинство

Бугарската влада ја усвои одлуката со која се поддржува Македонија да добие датум за преговори со ЕУ, но и ги постави црвените линии  за преговорите со Европската Унија кои се очекува да започнат од 2020. Македонија треба да прифати дека не постои македонско малцинство во Бугарија, да го промени учебниот материјал по географија и историја и да се реши

Борисов: Го поддржуваме почетокот на преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме почетокот на преговори со Северна Македонија и Албанија

Бугарскиот премиер, Бојко Борисов, објави дека на владина седница донеле одлука да го поддржат почнувањето на преговорите на Македонија и Албанија со ЕУ. Сепак, како што истакна Борисов, Бугарија ќе инсистира да бидат почитувани добрососедските односи. – Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива на земјите од Западниот Балкан со

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Македонија, но интеграцијата мора да биде без анти-бугарска идеологија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Македонија, но интеграцијата мора да биде без анти-бугарска идеологија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Борисов: Бугарија поддржува започнување преговори на Северна Македонија и Албанија со ЕУ

Борисов: Бугарија поддржува започнување преговори на Северна Македонија и Албанија со ЕУ

Бугарскиот премиер се огласи на неговиот Фејсбук профил. На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот Фејсбук профил. – Бугарија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

– На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Бугарија бара нова лустрација од Македонија, а од ЕУ да го користи изразот „службен јазик на Република Северна Македонија“

Бугарија бара нова лустрација од Македонија, а од ЕУ да го користи изразот „службен јазик на Република Северна Македонија“

На денешната седница на Владата во Бугарија беа усогласени позициите на бугарската Влада во врска со процесот на пристапување на Македонија кон ЕУ. Притоа Бугарија поставува низа услови, кои сериозно можат да ги забават преговорите доколку Македонија добие датум. Во воведот на текстот стои дека иако Бугарија е конзистентна во својата поддршка за проширување

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Бугарија поддржува отворање преговори, но наведе бројни услови за да не става вето во преговарачкиот процес

Бугарија поддржува отворање преговори, но наведе бројни услови за да не става вето во преговарачкиот процес

Embedded video for Бугарија поддржува отворање преговори, но наведе бројни услови за да не става вето во преговарачкиот процес Македонија да прифати дека нема македонско малцинство во Бугарија, да го промени учебниот материјал по географија и историја и да се реши прашањето за Гоце Делчев и останатите револуционери од илинденскиот период во најкраток

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

Борисов: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и Албанија

– На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил. -Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива

Бугарија ги постави црвените линии, македонскиот јазик е спорен

Бугарија ги постави црвените линии, македонскиот јазик е спорен

Во документот се најавува и дека договорот со Бугарија треба да е издигнат на исто ниво со договорот од Преспа. Во исто време, се бара рехабилитација на сите жртви на комунизмот кои би требало да бидат прикажани како жртви за бугарската кауза, како и објавување на сите соработници на тајните служби кои придонеле за нивно затворање. Бугарската влада