притисни ентер »

(Видео) Огнен и Марина ја крунисаа љубовта на 46-тата Галичка свадба

(Видео) Огнен и Марина ја крунисаа љубовта на 46-тата Галичка свадба

Во Галичник денеска се одржа 46-то издание на традиционалната културно-сценска манифестација „Галичка свадба“, која повеќе од 4 децении ги негува свадбарските обичаи и ритуали на жителите од мијачкиот крај. Манифестацијата во исто време придонесува за зачувување на автентичноста на изворните песни и ора, како и на надалеку познатата галичка носија

46-та Галичка свадба – Марина и Огнен се венчаа во духот на вековните традиции

46-та Галичка свадба – Марина и Огнен се венчаа во духот на вековните традиции

Галичник по 46-ти пат беше во центарот на вниманието со традиционалната културно-туристичка манифестација Галичка свадба. Обичаите и ритуалите се изведуваа два дена и се заокружија попладнево со венчавање на младенците, носење на невестата на вода и испраќање на тапаните. Својата љубов во Галичник годинава ја крунисаа Огнен Караѓозовски и Марина Петровска,

Пендаровски на Галичка свадба: Да продолжи оваа традиција

Пендаровски на Галичка свадба: Да продолжи оваа традиција

Претседателот Пендаровски се обрати на Галичка свадба. - Чест и задоволство ми е што сум покровител  на годинешната Галичка свадба, не само како Претседател, туку и како човек кој и самиот е по потекло од ова село и од овој крај. Секое лето, Галичката свадба ни овозможува да уживаме во еден многу важен дел од мозаикот на нашето мултиетничко општество

Фото: Огнен и Марина ја крунисаа љубовта на 46-тата Галичка свадба

Фото: Огнен и Марина ја крунисаа љубовта на 46-тата Галичка свадба

Преку автентичниот звук на мијачкиот фолклор и повеќе од 30 обичаи, Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска го кажаа судбоносното „да“ во црквата Свети Апостол Петар и Павле. За успешен тек на манифестацијата беа ангажирани стотина статисти облечени во автентични галички носии, а за традиционалните ора и игри беа задолжени триесетина членови

Огнен и Марина ја крунисаа љубовта на 46-тата Галичка свадба

Огнен и Марина ја крунисаа љубовта на 46-тата Галичка свадба

Преку автентичниот звук на мијачкиот фолклор и повеќе од 30 обичаи, Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска го кажаа судбоносното „да“ во црквата Свети Апостол Петар и Павле. За успешен тек на манифестацијата беа ангажирани стотина статисти облечени во автентични галички носии, а за традиционалните ора и игри беа задолжени триесетина членови

Министерот Исмаили дел од „Галичка свадба“

Министерот Исмаили дел од „Галичка свадба“

Министерот за култура, Хусни Исмаили, денеска престојуваше во Галичник каде што присуствуваше на 46-то издание на традиционалната културно-сценска  манифестација „Галичка свадба“, која  повеќе од 4 децении ги негува свадбарските обичаи и ритуали на жителите од мијачкиот крај. Манифестацијата во исто време придонесува за зачувување на автентичноста

Пендаровски кој по татко е галичанец – покровител на годинешната „Галичка свадба“

Пендаровски кој по татко е галичанец – покровител на годинешната „Галичка свадба“

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Свети Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

ВО ЖИВО: Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

ВО ЖИВО: Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

(Во живо) Галичка свадба: Денеска судбоносното „да“ ќе го кажат Огнен и Марина

(Во живо) Галичка свадба: Денеска судбоносното „да“ ќе го кажат Огнен и Марина

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

(ВО ЖИВО) Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

(ВО ЖИВО) Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

Пендаровски – по татко галичанец – е покровител на годинешната „Галичка свадба“

Пендаровски – по татко галичанец – е покровител на годинешната „Галичка свадба“

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

Втор ден од традиционалната манифестација „Галичка свадба“

Втор ден од традиционалната манифестација „Галичка свадба“

Втор ден од традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Свадбарските обичаи започнаа со поставување на свадбарското знаме, а младенците, Огнен Караѓозовски и  Марина Петровска ќе се венчаат   во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на

Галичка свадба 2019: Во црквата „Св. Петар и Павле“ денеска ќе се венчаат Огнен и Марина

Галичка свадба 2019: Во црквата „Св. Петар и Павле“ денеска ќе се венчаат Огнен и Марина

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

(ВИДЕО) Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

(ВИДЕО) Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

Галичка свадба во живо

Галичка свадба во живо

11 Споделувања Share Tweet Марина и Огнен на годинешната Галичка свадба, ДА ќе речат, узда ќе стават, леб ќе замесат и коњ ќе јавнат. За годинешните младенци се знае дека нивната љубов започнала кога заедно работеле во хотелиерство и сега живеат во Скопје. Марина има потекло од Крива Паланка, но одамна е преселена, а Огнен има потекло од едно големо

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат Огнен и Марина на 46-тата Галичка свадба

Судбоносното „да“ денеска ќе го кажат зетот Огнен Караѓозовски и невестата Марина Петровска во храмот „Св. Апостол Петар и Павле“ како дел од свадбарските обичаи во рамки на традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ започна синоќа со изведување на првите свадбени обичаи, во куќата на зетот

(во живо) Галичка свадба: Својата љубов ќе ја крунисаат Марина и Огнен

(во живо) Галичка свадба: Својата љубов ќе ја крунисаат Марина и Огнен

Со китење на бајракот, вчера почна 46. традиционална манифестација – Галичка свадба на која во духот и традицијата на мијачките обичаи својата љубов ќе ја крунисаат Марина Петровска и Огнен Караѓозоски. Следете ја во живо свадбата. Gepostet von МЗ Галичник / MZ Galichnik am Samstag, 13. Juli 2019

(во живо) Галичка свадба: Својата љубов ј крунисуваат  Марина и Огнен

(во живо) Галичка свадба: Својата љубов ј крунисуваат Марина и Огнен

Со китење на бајракот, вчера почна 46. традиционална манифестација – Галичка свадба на која во духот и традицијата на мијачките обичаи својата љубов ќе ја крунисаат Марина Петровска и Огнен Караѓозоски. Следете ја во живо свадбата. Posted by МЗ Галичник / MZ Galichnik on Сабота, 13 јули 2019