Птичарот од Алкатраз

Бил еден од најозлогласените криминалци во САД на почетокот на 20 век. Но титулата „најпознат затвореник на Алкатраз“ не ја заслужил толку со своето криминално минато, туку со едно необично хоби за затворски услови. Роберт Страуд избегал од дома кога имал 13 години, и веќе на 18 станал макро на Аљаска. Во јануари 1909 убил шанкер кој ја нападнал неговата