Што има поголемо влијание на дебелеењето - гените или начинот на живот?

Најновото истражување вели дека генетиката не е пресудна кога е во прашање зголемување на телесната тежина. Со години се појавуваат многубројни истражувања, па според нив луѓето мислат дека прекумерната дебелина е наследна и дека тоа е до гените. Меѓутоа, новото истражување покажува дека секојдневниот начин на живот има многу поголемо влијание на покачувањето