притисни ентер »

Растот од 3,5 проценти сега изгледа нереален за ССК

Растот од 3,5 проценти сега изгледа нереален за ССК

Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи предвид дека веќе

За бизнисот растот на БДП од 3,5 проценти годинава е неостварлив

За бизнисот растот на БДП од 3,5 проценти годинава е неостварлив

За бизнисот растот на БДП од 3,5 проценти годинава е неостварлив Бизнисот ќе биде во „грч“ најмалку до втората половина на идната година, до формирањето на новата влада. Бизнисмените контра Гувернерката Бежовска, ефектите од предвремените избори нема да бидат краткотрајни, туку ќе го закочат стопанството. Планираниот раст од 3,5 проценти за годинава,

Арсовска: ССК не очекува да се постигне најавениот раст од 3,5 отсто

Арсовска: ССК не очекува да се постигне најавениот раст од 3,5 отсто

Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи предвид дека веќе

Арсовска: ССК не очекува да се постигне најавениот раст од 3,5 отсто

Арсовска: ССК не очекува да се постигне најавениот раст од 3,5 отсто

Арсовска: ССК не очекува да се постигне најавениот раст од 3,5 отсто Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме

Како изборите ќе влијаат врз економијата?

Како изборите ќе влијаат врз економијата?

Претседателката на ССК Данела Арсовска, вели дека за некакво придвижување – економијата ќе треба да почека дури до втората половина на наредната година. Кај крупните проекти кои се реализираат на подолг рок, веќе се забележува застој. „Со самата најава за избори компаниите почнаа резервирано да гледаат на сите проекти, со самото тоа што ќе бидеме во

Арсовска: Проектите се во застој не очекувам раст од 3,5 отсто

Арсовска: Проектите се во застој не очекувам раст од 3,5 отсто

Таа нагласи дека не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти и покрај оптимистичките прогнози на НБ за раст на БДП на земјава од 3,8 проценти во 2020 година. Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи  предвид дека веќе

АРСОВСКА: ССК не очекува да се постигне најавениот раст од 3,5 отсто

АРСОВСКА: ССК не очекува да се постигне најавениот раст од 3,5 отсто

Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи  предвид дека веќе

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

-Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи  предвид дека веќе е отпочната кампањата на политичките партии за предвремените парламентарни избори. Со најавата на изборите компаниите почнаа резервирано да гледаат на проектите кои ги имаа планирано за следната година,

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

Сите проекти, а особено оние кои беа подолгорочни веќе се во застој. Треба да почекаме, но не верувам дека ќе има нешто позначајно до третиот квартал на 2020 година. Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК)

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи  предвид дека веќе

Се очекува економијата годинава да порасне за 3,5 отсто

Се очекува економијата годинава да порасне за 3,5 отсто

Фото: Маја Јаневска-Илиева Најавените предвремени парламентарни избори, според гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска, би можеле да влијаат на забавување на економската активност генерално, но ефектите би биле на пократок рок Македонската економија во тековната 2019 година, според проекцијата на Народна банка, ќе порасне за 3,5 отсто, додека веќе за

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5 проценти

Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи  предвид дека веќе

Арсовска: Не очекувам да се постигне раст од 3,5 проценти оти бизнисот ќе биде во фаза на застој

Арсовска: Не очекувам да се постигне раст од 3,5 проценти оти бизнисот ќе биде во фаза на застој

Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи предвид дека веќе

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5% поради изборите

ССК не очекува да се постигне раст од 3,5% поради изборите

Се што беше планирано за 2020 година ќе биде во фаза на застој поради предвремените парламентарни избори, оцени денеска претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) Данела Арсовска. -Вчера Народната банка го проектира растот на 3,5 проценти, нешто што не знаеме колку е остварливо до крајот на годината, земајќи предвид дека веќе

Изборите ја ставаат економијата во грч

Изборите ја ставаат економијата во грч

Од формирањето техничка влада по нова година до формирањето на нова влада, економијата ќе биде во грч. Тоа може да го намали планираниот економски раст. Економијата догодина ќе расте повеќе од годинава проценува Народната банка, но со задршка дека изборите може да го забават растот. Економистите велат дека изборите секаде во светот се шок и влијаат

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со макроекономските проекции за периодот 2019 – 2022 година

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со макроекономските проекции за периодот 2019 – 2022 година

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај, ноември 2019 година. Во извештајот се вклучени и најновите макроекономски проекции на Народната банка, коишто претпоставуваат стабилен домашен амбиент, натамошен прилив на странски инвестиции, продолжување на јавниот инфраструктурен

Народната банка ја задржа проекцијата за растот на БДП од 3,5%

Народната банка ја задржа проекцијата за растот на БДП од 3,5%

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај , ноември 2019 година. Во извештајот се вклучени и најновите макроекономски проекции на Народната банка, коишто претпоставува ат стабилен домашен амбиент, натамошен прилив на странски инвестиции, продолжување на јавниот инфраструктурен

Народна Банка: Раст на економијата од 3,5 годинава

Народна Банка: Раст на економијата од 3,5 годинава

Народната банка ја задржа проекцијата за растот на економијата од 3,5 отсто за годинава, а за наредната предвидува раст од 3,8 отсто. Главни двигатели на растот, според Народната банка, ќе бидат извозот, инвестициите и личната потрошувачка. При проекцијата се земени предвид одржувањето на изборите, а гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска