притисни ентер »

ЕМ: Денес е денот кога пред 18 години Македонија со рамковниот договор престана да биде држава

ЕМ: Денес е денот кога пред 18 години Македонија со рамковниот договор престана да биде држава

Денеска се навршуваат 18 години од капитулантскиот Рамковен договор на кој властите во изминатите 18 години му придаваат нереално историско значење. Јавноста е сведок дека за годишнината владее молк во земјата за овој настан. Во Македонија нема чествување и веселби на 13 август, денот, кој од властите се означува како историски. Но вистината е поинаква

Македонија не може да опстане без чувство за национална сплотеност!

Македонија не може да опстане без чувство за национална сплотеност!

Кај македонскиот народ, во неговата потсвест, опстојува некоја необјаснива, невидлива сила што во најтешките времиња го прави жилав и издржлив Според македонскиот етнолог д-р Танас Вражиновски, исклучително важен сегмент од историјата на македонскиот народ е фактот дека без своја национална држава Македонците успеале да ги зачуваат својот мајчин јазик