притисни ентер »

„Казахстанскиот Тутанкамон“ изложен во Археолошкиот музеј во Скопје

„Казахстанскиот Тутанкамон“ изложен во Археолошкиот музеј во Скопје

Во Археолошкиот музеј во Скопје, отворена е ексклузивна изложба од Националниот музеј на Република Казахстан, од Нур-Султан, насловена „Патувањето на Златниот човек во музеите ширум светот“. Во фокусот на изложбата е најпознатото и најзначајно археолошко откритие на Казахстан – Златниот човек, познат и како казахстанскиот Тутанкамун, датиран од 5 век

„Казахстанскиот Тутанкамон“ во Археолошкиот музеј

„Казахстанскиот Тутанкамон“ во Археолошкиот музеј

Во Археолошкиот музеј во Скопје, вечерва е отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“, во чиј фокус е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“ кого научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. На изложбата, која се одржува во рамки на проектот „Процесијата на Златниот

Ремек-делата на културата на Казахстан како слика за историските победи – фотогалерија од изложбата „Великата степа“ во Скопје

Ремек-делата на културата на Казахстан како слика за историските победи – фотогалерија од изложбата „Великата степа“ во Скопје

Античката историја на Казахстан е претставена преку поставката „Великата степа: историја и култура“ во Археолошкиот музеј во Скопје, која ќе трае до 11 август, а влезот е бесплатен. Богатството на великата степа, победите и степските империи се претставени преку 292 ексклузивни предмети како: накит, предмети со рунски натписи, воена опрема, коњска

Голем интерес за „Златниот човек“ покажуваат љубителите на културата (ВИДЕО)

Голем интерес за „Златниот човек“ покажуваат љубителите на културата (ВИДЕО)

Денеска, еден ден по официјалното отворање, забележителен беше интересот за посета на изложбата. Љубителите на културата, љубопитно подзастануваа до „златниот човек“, но со внимание ги разгледуваа и останатите значајни експонати Во рамките на проектот „Патувањето на Златниот човек низ музеите во светот“, во Археолошкиот музеј на Македонија отворена

Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Во Археолошкиот музеј во Скопје, вечерва е отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“, во чиј фокус е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“ кого научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. На изложбата, која се одржува во рамки на проектот „Процесијата на Златниот

Отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“

Отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“

Во присуство на голем број гости и посетители, вчера во Археолошкиот музеј свечено беше отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“, која се реализира во рамките на проектот „Патувањето на Златниот човек низ музеите во светот“. Изложбата за отворена ја прогласи министерот за култура, Хусни Исмаили, кој истакна дека оваа изложба на Националниот

Отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“

Отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“

Во присуство на голем број гости и посетители, вчера во Археолошкиот музеј свечено беше отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“, која се реализира во рамките на проектот „Патувањето на Златниот човек низ музеите во светот“. Изложбата за отворена ја прогласи министерот за култура, Хусни Исмаили, кој истакна дека оваа изложба на Националниот

Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Во Археолошкиот музеј во Скопје, вечерва е отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“, во чиј фокус е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“ кого научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. На изложбата, која се одржува во рамки на проектот „Процесијата на Златниот

Отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“

Отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“

Во присуство на голем број гости и посетители, вчера во Археолошкиот музеј свечено беше отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“, која се реализира во рамките на проектот „Патувањето на Златниот човек низ музеите во светот“. Изложбата за отворена ја прогласи министерот за култура, Хусни Исмаили, кој истакна дека оваа изложба на Националниот

Отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“

Отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“

Во присуство на голем број гости и посетители, вчера во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија свечено беше отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“, која се реализира во рамките на проектот „Патувањето на Златниот човек низ музеите во светот“. Изложбата за отворена ја прогласи министерот за култура, Хусни Исмаили, кој истакна

Loading..
Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Во Археолошкиот музеј во Скопје, вечерва е отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“, во чиј фокус е Златниот човек од 5 век п.н.е. познат како „казахстански Тутанкамон“ кого научниците го идентификувале како 18-годишен воин од скитското племе Сака. На изложбата, која се одржува во рамки на проектот „Процесијата на Златниот

Симболот на Казахстан-„ Златниот човек“ од вечерва пред скопската публика

Симболот на Казахстан-„ Златниот човек“ од вечерва пред скопската публика

Симболот на Казахстан-„ Златниот човек“ од вечерва пред скопската публика Златниот човек или казахстанскиот Тутанкамон, датира од 5 век пред новата ера. При откривањето на локалитетот Исик во 1969 година, тој е препознаен од археолозите како 18 годишен воин од скитското племе Сака. „Откривањето на Златниот човек се случило при доистражување на еден