притисни ентер »

ЕУ бара да се стабилизира македонската економија - еве што препорачаа

ЕУ бара да се стабилизира македонската економија - еве што препорачаа

Европската Унија испорача препораки за македонската влада за стабилизирање на домашната економија. Се работи за шест препораки кои треба да се реализираат за една година. Тие бараат да се воведат правилата - јавниот долг да не надмине 60 проценти од БДП, а дефицитот 3 проценти. Побараа стабилизација на јавниот долг, но и во него да влезат и долговите

Јавниот долг и сивата економија едни од клучните економски проблеми на земјата

Јавниот долг и сивата економија едни од клучните економски проблеми на земјата

Јавниот долг и сивата економија едни од клучните економски проблеми на земјата Стабилизација на јавниот долг, евро клаузулите на заемите, сивата економија, даночната политика, невработеноста на младите, се клучните предизвици нотирани од ЕУ за македонските структурни реформи и фискалата политика. Програмата за економските реформи на земјава денеска

ЕУ со низа забелешки – старите проблеми на македонската економија повторно на површина

ЕУ со низа забелешки – старите проблеми на македонската економија повторно на површина

Делегацијата на ЕУ во земјата со низа забешелки за македонската економија. Доставија шест препораки до Владата, кои очекуваат да бидат исполнети во рок од една година. Се бара стабилизација на јавниот долг. Проблем е детектиран и кај компаниите кои не плаќаат даноци, што оди на штета на државниот буџет. Има и недостиг на интеграција на компаниите во

ЕУ со низа забелешки – старите проблеми на македонската економија повторно на површина

ЕУ со низа забелешки – старите проблеми на македонската економија повторно на површина

Делегацијата на ЕУ во земјата со низа забешелки за македонската економија. Доставија шест препораки до Владата, кои очекуваат да бидат исполнети во рок од една година. Се бара стабилизација на јавниот долг. Проблем е детектиран и кај компаниите кои не плаќаат даноци, што оди на штета на државниот буџет. Има и недостиг на интеграција на компаниите во

Критики од ЕУ за економијата

Критики од ЕУ за економијата

Низа забелешки од Европската Унија на конто на македонската економија. Од Делегацијата на ЕУ во земјава алармираат дека долгот годинава бил висок, дури 43 отсто, а заедно со оној на компаниите надминувал 50 проценти од БДП. Проблеми биле детектирани и кај дел од домашните компании кои не плаќале даноци што, според нив, дополнително оди на штета на

Критики од ЕУ за економијата

Критики од ЕУ за економијата

Критики од ЕУ за економијата Низа забелешки од Европската Унија на конто на македонската економија. Од Делегацијата на ЕУ во земјава алармираат дека долгот годинава бил висок, дури 43 отсто, а заедно со оној на компаниите надминувал 50 проценти од БДП. Проблеми биле детектирани и кај дел од домашните компании кои не плаќале даноци што, според нив,

Шест економски препораки од ЕК за да се реализираат за една година

Шест економски препораки од ЕК за да се реализираат за една година

Од делегацијата на унијата во земјава со шест препораки до Владата, кои очекуваат да бидат исполнети во рок од една година, намалувањето на јавниот долг и дефицитот, велат дека се од примарно значење. -Првиот предизвик е стабилизирањето на јавниот долг. Тој во земјава е 43%, но ако на него се додаде и долгот на јавните компании кој е 10% и за кој одговорна

Да се продлабочат економските и социјалните реформи, препорачува ЕУ

Да се продлабочат економските и социјалните реформи, препорачува ЕУ

Продолжување на стабилизирање на соодносот на долгот, вклучување на долгот на сите јавни претпријатија во општата владина рамка за финансиско известување, поголемо спроведување на капиталните расходи, да се разјасни мандатот на инспекторатите…., се дел од препораките до властите од земјава што треба да ги спроведе во наредната година, а кои на прес-конференција

Старите проблеми на македонската економија повторно излегоа на површина

Старите проблеми на македонската економија повторно излегоа на површина

Тешко се реализираат капиталните проекти во земјава. Јавниот долг полека се стабилизира и изнесува 43 отсто, но тоа е без да се вклучат задолжувањата на државните фирми кои изнесуваат 10 отсто од БДП. Од Европската Унија сметаат дека е потребна поголема транспарентност кај трошењето од јавните претпријатија како и нивниот долг да влезе во долгот на

ЕУ со низа забелешки за македонската економија

ЕУ со низа забелешки за македонската економија

Низа забелешки од Европската Унија на конто на македонската економија. Од Делегацијата на ЕУ во земјава алармираат дека долгот годинава бил висок, дури 43 отсто, а заедно со оној на компаниите надминувал 50 проценти од БДП. Проблеми биле детектирани и кај дел од домашните компании кои не плаќале даноци што, според нив, дополнително оди на штета на

Како да се подобри трошењето на државните пари, што препорача ЕУ?

Како да се подобри трошењето на државните пари, што препорача ЕУ?

Државата има рок од една година да ги спроведе овие препораки. Продолжување на стабилизирање на соодносот на долгот, вклучување на долгот на сите јавни претпријатија во општата владина рамка за финансиско известување, поголемо спроведување на капиталните расходи, да се разјасни мандатот на инспекторатите…., се дел од препораките до властите од земјава

Да се продлабочат економските и социјалните реформи, препорачува ЕУ

Да се продлабочат економските и социјалните реформи, препорачува ЕУ

Продолжување на стабилизирање на соодносот на долгот, вклучување на долгот на сите јавни претпријатија во општата владина рамка за финансиско известување, поголемо спроведување на капиталните расходи, да се разјасни мандатот на инспекторатите…., се дел од препораките до властите од земјава што треба да ги спроведе во наредната година, а кои на прес-конференција

Јанмат: Власта да ги продлабочи економските и социјалните реформи

Јанмат: Власта да ги продлабочи економските и социјалните реформи

Продолжување на стабилизирање на соодносот на долгот, вклучување на долгот на сите јавни претпријатија во општата владина рамка за финансиско известување, поголемо спроведување на капиталните расходи, да се разјасни мандатот на инспекторатите…., се дел од препораките до властите од земјава што треба да ги спроведе во наредната година, а кои на прес-конференција

Да се продлабочат економските и социјалните реформи, препорачува ЕУ

Да се продлабочат економските и социјалните реформи, препорачува ЕУ

Продолжување на стабилизирање на соодносот на долгот, вклучување на долгот на сите јавни претпријатија во општата владина рамка за финансиско известување, поголемо спроведување на капиталните расходи, да се разјасни мандатот на инспекторатите…., се дел од препораките до властите од земјава што треба да ги спроведе во наредната година, а кои на прес-конференција

ЕУ: Да се продлабочат економските и социјалните реформи

ЕУ: Да се продлабочат економските и социјалните реформи

Продолжување на стабилизирање на соодносот на долгот, вклучување на долгот на сите јавни претпријатија во општата владина рамка за финансиско известување, поголемо спроведување на капиталните расходи, да се разјасни мандатот на инспекторатите…., се дел од препораките до властите од земјава што треба да ги спроведе во наредната година, а кои на прес-конференција