притисни ентер »

Постењето е многу повеќе од само начин на исхрана

Постењето е многу повеќе од само начин на исхрана

За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар, пред 5 дена, односно на 28 ноември почна шестнеделниот божиќен пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божиќ не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, 6 јануари

Постењето е многу повеќе од само начин на исхрана

Постењето е многу повеќе од само начин на исхрана

За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар, пред 5 дена, односно на 28 ноември почна шестнеделниот божиќен пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божиќ не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, 6 јануари

Правилата на Божиќниот пост - Што се јаде од понеделник до недела

Правилата на Божиќниот пост - Што се јаде од понеделник до недела

За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар, пред 5 дена, односно на 28 ноември почна шестнеделниот божиќен пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божиќ не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, 6 јануари

Се` за божиќниот пост: Постењето во христијанството е многу повеќе од начин на исхрана

Се` за божиќниот пост: Постењето во христијанството е многу повеќе од начин на исхрана

За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар, пред 5 дена, односно на 28 ноември почна шестнеделниот божиќен пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божиќ не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, 6 јануари

Се` за божиќниот пост: Постењето во христијанството е многу повеќе од начин на исхрана

Се` за божиќниот пост: Постењето во христијанството е многу повеќе од начин на исхрана

Се` за божиќниот пост: Постењето во христијанството е многу повеќе од начин на исхрана За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар, пред 5 дена, односно на 28 ноември почна шестнеделниот божиќен пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божиќ

ПОСТОТ Е МНОГУ ПОВЕЌЕ ОД НАЧИН ЗА ИСХРАНА: Сѐ за божиќниот пост на православните христијански верници

ПОСТОТ Е МНОГУ ПОВЕЌЕ ОД НАЧИН ЗА ИСХРАНА: Сѐ за божиќниот пост на православните христијански верници

За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар, пред 5 дена, односно на 28 ноември почна шестнеделниот божиќен пост. Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на рaѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божиќ не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, 6 јануари

Божикните пости се во тек – што навистина значи постот, дали само откажување од мрсна храна?

Божикните пости се во тек – што навистина значи постот, дали само откажување од мрсна храна?

Во древните времиња на христијанството божиќниот пост за едни траеше седум дена, а за другите малку подолго. Но на соборот во 1166 година кој е одржан во времето на константинополскиот патријарх Лука и византискиот цар Мануил на сите христијани им е наредено да постат 40 дена во пресрет на големиот празник раѓањето на Христос. Божиќниот пост е последниот

Сите благодети на Божиќниот пост: Како влијае врз здравјето и што треба да се јаде

Сите благодети на Божиќниот пост: Како влијае врз здравјето и што треба да се јаде

Постот се состои од воздржување на мрсна храна, лоши мисли, непримерни желби, молитви и правење добри дела. Големиот Божиќен пост е еден од најдолгите и најважни во годината, започнува на 28. ноември и трае до 7. јануари. За тоа време врениците треба да се придржуваат на специјалниот режим на исхрана, односно својата духовна сила да ја поткрепат со

Кои благодати ги има врз вас божикниот пост?

Кои благодати ги има врз вас божикниот пост?

Постот се состои од воздржување од мрсна храна, злобни мисли, похота, но и практикување на редовна молитва и правење добри дела. Божикниот пост е еден од двата најдолги пости во годината. За тоа време верниците треба да се придржуваат на правилата на црквата за постење, кои можете да ги пронајдете ТУКА . Но, како постот влијае врз верниците и кои се