притисни ентер »

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Компаниите што спровеле проекти финансирани од Фондот за иновации и технолошки развој веќе остваруваат приходи и вратиле дел од инвестираното во Фондот. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека од 35 компании што во периодот од 2015 до 2018 година ги завршиле проектите, две третини од нив веќе остваруваат

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Компаниите што спровеле проекти финансирани од Фондот за иновации и технолошки развој веќе остваруваат приходи и вратиле дел од инвестираното во Фондот. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека од 35 компании што во периодот од 2015 до 2018 година ги завршиле проектите, две третини од нив веќе остваруваат

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Компаниите што спровеле проекти финансирани од Фондот за иновации и технолошки развој веќе остваруваат приходи и вратиле дел од инвестираното во Фондот. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека од 35 компании што во периодот од 2015 до 2018 година ги завршиле проектите, две третини од нив веќе остваруваат

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до утринава има вкупно 811 регистрации и подигнување на апликациски формулари. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека има голем интерес и постои можност повикот да биде проширен доколку има доволен

Деспотовски: Kомпаниите финансирани од ФИТР остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Деспотовски: Kомпаниите финансирани од ФИТР остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Компаниите што спровеле проекти финансирани од Фондот за иновации и технолошки развој веќе остваруваат приходи и вратиле дел од инвестираното во Фондот. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека од 35 компании што во периодот од 2015 до 2018 година ги завршиле проектите, две третини од нив веќе остваруваат

Успешни фирми, ако земат државни пари, дел од приходите ќе враќаат во Фондот

Успешни фирми, ако земат државни пари, дел од приходите ќе враќаат во Фондот

За три години, компаниите кои што реализирале проекти финансирани со неповратни средства од Фондот за иновации (ФИТР) вратиле околу 40.000 евра на сметката на оваа институција. Од 2015 до 2018 година Фондот на 35 компании им одобрил еден милион евра. Според директорот на ФИТР, Јован Деспотовски, околу две третини од фирмите кои ги реализирале инвестициите

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Компаниите што спровеле проекти финансирани од Фондот за иновации и технолошки развој веќе остваруваат приходи и вратиле дел од инвестираното во Фондот. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека од 35 компании што во периодот од 2015 до 2018 година ги завршиле проектите, две третини од нив веќе остваруваат

Поради голем интерес постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Поради голем интерес постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до утринава има вкупно 811 регистрации и подигнување на апликациски формулари. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека има голем интерес и постои можност повикот да биде проширен доколку има доволен

Повикот за кофинансирани грантови на ФИТР прибра 811 регистрации, се најавува проширување на повикот

Повикот за кофинансирани грантови на ФИТР прибра 811 регистрации, се најавува проширување на повикот

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до утринава има вкупно 811 регистрации и подигнување на апликациски формулари. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека има голем интерес и постои можност повикот да биде проширен доколку има доволен

Деспотовски: Kомпаниите финансирани од Фондот за иновации веќе ги враќаат средствата

Деспотовски: Kомпаниите финансирани од Фондот за иновации веќе ги враќаат средствата

Компаниите што спровеле проекти финансирани од Фондот за иновации и технолошки развој веќе остваруваат приходи и вратиле дел од инвестираното во Фондот. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека од 35 компании што во периодот од 2015 до 2018 година ги завршиле проектите, две третини од нив веќе остваруваат

Околу четириесет илјади евра слеани на контото на БДП од фирми кои добиле грантови од Фондот за иновации

Околу четириесет илјади евра слеани на контото на БДП од фирми кои добиле грантови од Фондот за иновации

Има повраток на пари од страна на фирите кои добиле грант од фондот за иновации и технолошки развој, изјави директорот на Фондот за иновации и технолошки развојЈован Деспотовски. Иако во процент не е многу,  сепак за фирмите и државата е голем напредок.  Над 4 %, односно 35 000-40 000 евра од фирмите веќе ги враќаат парите во домашниот БДП кои ги добиле

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до утринава има вкупно 811 регистрации и подигнување на апликациски формулари. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека има голем интерес и постои можност повикот да биде проширен доколку има доволен

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до утринава има вкупно 811 регистрации и подигнување на апликациски формулари. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека има голем интерес и постои можност повикот да биде проширен доколку има доволен

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до утринава има вкупно 811 регистрации и подигнување на апликациски формулари. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека има голем интерес и постои можност повикот да биде проширен доколку има доволен

Во Фондот за иновации вратени 40.000 евра од реализираните проекти

Во Фондот за иновации вратени 40.000 евра од реализираните проекти

Анализата на Фондот, додаде тој, покажува дека компаниите кои биле кофинасирани во реализацијата на  нивните проекти го зголемиле приходот за 50 отсто, и забележале раст на добивката од 60 отсто. Компаниите кои од 2015 до 2018 година ги реализирле проектите финансирани од Фондот за иновации и технолошки развој вратиле четири отсто од инвестираното

Над 800 компаниите се јавиле на повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации

Над 800 компаниите се јавиле на повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до утринава има вкупно 811 регистрации и подигнување на апликациски формулари. Директорот на Фондот за иновациии технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека има голем интерес и постои можност повикот да биде проширен доколку има доволен

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Деспотовски: Две третини од компаниите што ги завршија проектите остваруваат приходи и веќе враќаат средства

Компаниите што спровеле проекти финансирани од Фондот за иновации и технолошки развој веќе остваруваат приходи и вратиле дел од инвестираното во Фондот. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека од 35 компании што во периодот од 2015 до 2018 година ги завршиле проектите, две третини од нив веќе остваруваат

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до утринава има вкупно 811 регистрации и подигнување на апликациски формулари. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски денеска изјави дека има голем интерес и постои можност повикот да биде проширен доколку има доволен

Презентација на Инструментот за кофинансирани грантови

Презентација на Инструментот за кофинансирани грантови

Стопанската комора на Македонија во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој денеска организира презентација на Инструментот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации. Целта на Инструментот е да поттикне зголемување на активностите за истражување и развој во приватниот сектор, да се охрабри соработката меѓу приватниот сектор