притисни ентер »

Град лежи на 72 илјади тони дијаманти, но не може да се збогати

Град лежи на 72 илјади тони дијаманти, но не може да се збогати

Жителите од гратчето Нордлинген во Германија знаат дека живеат на дијаманти, но немаат намера да го уништат ова преубаво гратче за да се збогатат. Нордлинген се наоѓа во германската сојузна држава Баварска, а настанало на дијаманти кои потекнуваат од пред 15 милиони години кога Земјата била погодена од астероид. Се проценува дека околу 72 илјади тони