притисни ентер »

БУРЕКОТ бил привилегија на агите, беговите и - султанот. Денес е наш

БУРЕКОТ бил привилегија на агите, беговите и - султанот. Денес е наш

Бурекот е султанско јадење, според историските податоци, најпрвин султанот се гоштавал со овој специјалитет на својата трпеза. Така како што му прилега на еден султан. Тоа се случило во 15 век, а оттогаш наваму бурекот доживеал најразлични модификации, за да се појави во формата каква што ја познаваме денес. Истражувачите на оваа проблематика велат