притисни ентер »

Шведска го изгуби највисокиот врв поради глобалното затоплување

Шведска го изгуби највисокиот врв поради глобалното затоплување

Кебнекаисе, највисокиот врв во Шведска, стана жртва на глобалното затоплување. Научниците известија дека глечерот на планинскиот врв се намалува поради се повисоките температури на Арктикот.Сега врвот повеќе не е највисок во земјата. „ Ова е јасен сигнал за сите во Шведска дека работите се менуваат “, велат научниците. Кебнекаисе се наоѓа во северниот

Климатски промени

Климатски промени

Според најновите мерења , поради забрзаното топење на мразот од ледениците од планинскиот масив Кебнекаисе , Шведска го загуби највисокиот врв.. -„Ова е прилично јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“, изјави  Гунхилд Нинис Росквист ,научник од Универзитетот во Стокхолм, која веќе неколку години се занимава со мерење на нивото

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Според најновите научни мерења, Шведска во последните неколку години, поради забрзаното топење на мразот на планинскиот масив Кебнекаисе, го изгубила својот највисок планински врв, објави „Гардијан“. „Ова е мошне јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“ рекла Гунхилд Нинис Росквист, географ од универзитетот во Стокхолм, која неколку

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Според најновите научни мерења, Шведска во последните неколку години, поради забрзаното топење на мразот на планинскиот масив Кебнекаисе, го изгубила својот највисок планински врв, објави „Гардијан“. „Ова е мошне јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“ рекла Гунхилд Нинис Росквист, географ од универзитетот во Стокхолм, која неколку

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Според најновите научни мерења, Шведска во последните неколку години, поради забрзаното топење на мразот на планинскиот масив Кебнекаисе, го изгубила својот највисок планински врв, објави „Гардијан“. „Ова е мошне јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“ рекла Гунхилд Нинис Росквист, географ од универзитетот во Стокхолм, која неколку

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Според најновите научни мерења, Шведска во последните неколку години, поради забрзаното топење на мразот на планинскиот масив Кебнекаисе, го изгубила својот највисок планински врв, објави „Гардијан“. „Ова е мошне јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“ рекла Гунхилд Нинис Росквист, географ од универзитетот во Стокхолм, која неколку

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Според најновите научни мерења, Шведска во последните неколку години, поради забрзаното топење на мразот на планинскиот масив Кебнекаисе, го изгубила својот највисок планински врв, објави „Гардијан“. „Ова е мошне јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“ рекла Гунхилд Нинис Росквист, географ од универзитетот во Стокхолм, која неколку

Глобално затоплување : Шведска остана без највисокиот врв

Глобално затоплување : Шведска остана без највисокиот врв

„Ова е прилично јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“, рече географот Нинис Розквист, од универзитетот Стокхолм, која работи на мерење на нивото на глечерите веќе неколку години. На далечниот север на Шведска, на околу 150 километри од Арктичкиот круг, се наоѓа масивот Кебнекаисе, со два врва- јужен и северен. Од кога се почнати

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Според најновите научни мерења, Шведска во последните неколку години, поради забрзаното топење на мразот на планинскиот масив Кебнекаисе, го изгубила својот највисок планински врв, објави „Гардијан“. „Ова е мошне јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“ рекла Гунхилд Нинис Росквист, географ од универзитетот во Стокхолм, која неколку

Глобалнио затоплување : Шведска остана без највисокиот врв

Глобалнио затоплување : Шведска остана без највисокиот врв

„Ова е прилично јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“, рече географот Нинис Розквист, од универзитетот Стокхолм, која работи на мерење на нивото на глечерите веќе неколку години. На далечниот север на Шведска, на околу 150 километри од Арктичкиот круг, се наоѓа масивот Кебнекаисе, со два врва- јужен и северен. Од кога се почнати

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Шведска го изгуби својот највисок планински врв

Според најновите научни мерења, Шведска во последните неколку години, поради забрзаното топење на мразот на планинскиот масив Кебнекаисе, го изгубила својот највисок планински врв, објави „Гардијан“. „Ова е мошне јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“ рекла Гунхилд Нинис Росквист, географ од универзитетот во Стокхолм, која неколку

Глобалното затоплување го стопи највисокиот планински врв во Шведска

Глобалното затоплување го стопи највисокиот планински врв во Шведска

Кебнекајзе, што се наоѓа на крајниот север на Шведска, има два врва и откако во 1880 почнале мерењата, јужниот секогаш бил повисок. Највисокиот планински врв во Шведска го загуби овој статус како последица на глобалното затоплување, потврдија научниците, откако поради покачените арктички температури се намалил неговиот глечер. „Тој е вистински симбол

Поради глобалното затоплување Шведска го загуби својот највисок планински врв

Поради глобалното затоплување Шведска го загуби својот највисок планински врв

Според најновите мерења, Шведска во последните неколку години, поради забрзаното топење на глечерите над планинскиот масив Кебнекаисе, го загуби својот највисок планински врв . „Ова е прилично јасен показател за сите во Шведска дека работите се менуваат“, кажа географката Гунхилд Нинис Росквист, од Универзитетот во Стокхолм, која веќе неколку години

На Шведска ѝ се стопи највисокиот врв

На Шведска ѝ се стопи највисокиот врв

32 Споделувања Share Tweet Врвот што Швеѓаните го знаеја како највисок во нивната земја веќе не постои, не во истата форма. Поради климатските промени и порастот на температурите во Арктичкиот круг, дошло до топење на глечерот, при што неговата големина е намалена, а највисокиот врв веќе не е највисок. „Ова е знак, ова е многу јасен сигнал до сите

Шведска го изгуби Највисокиот планински врв поради глобалното затоплување

Шведска го изгуби Највисокиот планински врв поради глобалното затоплување

Највисокиот планински врв во Шведска го загуби овој статус како последица на глобалното затоплување, потврдија научниците, откако поради покачените арктички температури се намалил неговиот глечер. „Тој е вистински симбол. Ова очигледно е јасен сигнал за сите во Шведска дека работите се менуваат“, изјави Гунхилд Нинис Росквист од Универзитетот во Стокхолм