притисни ентер »

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

Визири за сите здравствени установи од иницијативата за 3Д печатење медицинска опрема

Визири за сите здравствени установи од иницијативата за 3Д печатење медицинска опрема

Визири за сите здравствени установи од иницијативата за 3Д печатење медицинска опрема Иницијативата за 3Д печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски со визири на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок „Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија, Клинички лаборатории, ЈЗУ Хематологија, ЈЗУ ОРЛ, ЈЗУ Кардиологија, ЈЗУ Неврологија, ЈЗУ Неврохирургија,

Иницијатива за почит: Заштитни маски испечатени на 3D принтери за болниците, само вчера доставени 500 визири

Иницијатива за почит: Заштитни маски испечатени на 3D принтери за болниците, само вчера доставени 500 визири

Иницијатива за почит: Заштитни маски испечатени на 3D принтери за болниците, само вчера доставени 500 визири Во изминативе два дена екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема работи со полна пареа. Целата иницијатива започна со неколку 3D принтери , а моментално се работи со над 50. Со ова темпо планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

– Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

Дел од клиниките се обезбедени со заштитни маски испечатени на 3Д принтери

Дел од клиниките се обезбедени со заштитни маски испечатени на 3Д принтери

Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема веќе работи со повеќе од 50 3Д принтери, а почна само со неколку. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок. Вчера беа доставени околу 500 маски во ЈЗУ урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија, Клинички лаборатории,

Дел од клиниките обезбедени со 500 заштитни маски испечатени на 3Д принтери

Дел од клиниките обезбедени со 500 заштитни маски испечатени на 3Д принтери

Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

Клиниките добија заштитни маски испечатени на 3D принтери

Клиниките добија заштитни маски испечатени на 3D принтери

Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок. – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

Голем дел од клиниките обезбедени со заштитни маски испечатени на 3D принтери

– Екипата на иницијативата за печатење медицинска опрема вчера достави околу 500 маски на голем дел од клиниките. Планот е да се изработат најмалку 6.000 заштитни маски со визири во најкраток можен рок – Во текот на вчерашниот ден беа доставени околу 500 маски во следниве институции: ЈЗУ Урологија, ЈЗУ УГАК, Институт за трансфузиона медицина, ЈЗУ Гастроентерохепатологија,

150 македонски 3Д печатени заштитни маски со визири се испорачани до докторите!

150 македонски 3Д печатени заштитни маски со визири се испорачани до докторите!

Првите 280 заштитни маски со визири за медицински работници испринтани на 3D принтери се направени. Околу 150 веќе се стерилизирани и испорачани во Инфективна клиника, Клиниката за гинекологија и акушерство, Ургентниот центар при Клиничкиот центар „Мајка Тереза”, Универзитетската Клиника по хируршки болести „Св. Наум Охридски”, детската болница „Козле”

Солидарност на дело: Група граѓани изработија 300 заштитни визири со 3Д принтери за медицинските работници

Солидарност на дело: Група граѓани изработија 300 заштитни визири со 3Д принтери за медицинските работници

Иницијатива која почна на социјалните мрежи за солидаризација со медицинскиот персонал за заштита од коронавирусот, прерасна во вирална акција. Александар Каревски, ортопедски хирург во ГОБ 8ми септември, доц. д-р Ристе Попески - Димовски од Институт за физика при ПМФ, Асоцијацијата на специјализанти и млади лекари како и преку 50 ентузијасти кои своите

Првите 150 3Д печатени заштитни маски со визири се испорачани до докторите! Тие се бесплатни, се прават со помош на донации!

Првите 150 3Д печатени заштитни маски со визири се испорачани до докторите! Тие се бесплатни, се прават со помош на донации!

Првите 280 заштитни маски со визири за медицински работници испринтани на 3D принтери се направени. Околу 150 веќе се стерилизирани и испорачани во Инфективна клиника, Клиниката за гинекологија и акушерство, Ургентниот центар при Клиничкиот центар „Мајка Тереза”, Универзитетската Клиника по хируршки болести „Св. Наум Охридски”, детската болница „Козле”

Во првиот ден волонтерите испринтаа 280 визири и 150 штитници

Во првиот ден волонтерите испринтаа 280 визири и 150 штитници

Спречувањето на Ковид-19 за поголемиот број од нас бара единствено да останеме дома, но на дел од луѓето ова не им е доволно. Над 250 доктори и дизајнери се организираа и започнаа да печатат маски за заштита на медицинските лица. Целта секако е да им помогнат на медицинските лица во болниците во кои има недостаток на медицинска заштита. Во првиот ден

Доставени првите 300 заштитни маски со визири за медицинските работници

Доставени првите 300 заштитни маски со визири за медицинските работници

Повеќе од 35 приватни и комерцијални 3D принтери се ставени во функција и работат буквално 24 часа со цел да може да се произведе доволна количина на заштитни маски со визири за медицинските работници. Поради запазување на медицински протокол и препораките за справување со Корона вирусот, а во сорабтока со клиниките, првата количина од 315 маски беа

Доставени првите 300 заштитни маски со визири за медицинските работници

Доставени првите 300 заштитни маски со визири за медицинските работници

Повеќе од 35 приватни и комерцијални 3D принтери се ставени во функција и работат буквално 24 часа со цел да може да се произведе доволна количина на заштитни маски со визири за медицинските работници. Поради запазување на медицински протокол и препораките за справување со Корона вирусот, а во сорабтока со клиниките, првата количина од 315 маски беа