притисни ентер »

Северна Македонија – именка и придавка

Северна Македонија – именка и придавка

Упаството на МНР за користење на придавката македонски, а не северномакедонски, не му е потребно на Бојко Борисов, бидејќи тој секако знае да направи разлика во тој контекст, се разбира доколку сака и доколку државнички одговорно се однесува, но прашање е дали тоа упатство би било доволно како ефикасна алатка за интервенции во однос на некритичката

Северна Македонија – именка и придавка

Северна Македонија – именка и придавка

Провокацијата на бугарскиот премиер Борисов, кој Пенадаровски го нарече северномакедонски претседател, не помине незабележано и предизвика низа реакции. Изјавата на Борисов Заев ја оцени како спротивна на Договорот од Преспа, според кој, а што е децидно наведено и во упатството на МНР, како придавка се користи македонски, а не северномакедонски кога