притисни ентер »

Економијата порасна за три отсто, градежништвото уште во грч

Економијата порасна за три отсто, градежништвото уште во грч

Економијата порасна за три отсто, градежништвото уште во грч Економијата порасна за 3 отсто во третиот квартал, откако и во вториот имаше иста стапка, а во првото тримесечје многу послаба – само 0,9 проценти. Сепак, еден од некогашните главни мотори, градежништвото, уште е во грч, се намалило за 2,6 отсто, откако пад од 2 проценти имаше и во вториот

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Растот од три проценти на БДП во третиот квартал годинава во однос на третиот квартал лани е повеќе од прогнозите што ги имаа одредени институции. Тоа нам ни дава надеж дека ќе бидат достигнати последните прогнозирани бројки за растот на економија, а за наредниот период се очекува раст и кај градежништвото, оцени денеска вицепремиерот за економски

Раст на БДП од 3% во третиот квартал од годинава

Раст на БДП од 3% во третиот квартал од годинава

Три проценти раст на бруто- домашниот производ во третиот квартал годинава, објави Државниот завод за статистика. Извозот расте побрзо од увозот, има позитива кај финалната потрошувачка, но пад од 8,5 проценти кај бруто- инвестициите, потоа кај земјоделството и градежништвото. Во Владата оптимизам дека ќе се исполнат бројките од проекцијата за раст

Три проценти раст на БДП во третото тримесечје од 2018 година

Три проценти раст на БДП во третото тримесечје од 2018 година

Константен раст на личната потрошувачка, индустријата, како и зголемениот извоз од 16,4 отсто и увоз на стоки и услуги од 12,6 отсто. Но, моторот на домашното стопанство останува болна точка – градежништвото во третиот квартал се уште е во пад и тоа од 2,6 отсто. Анѓушев повикува на трпение. Вели, „заживеани“ се проектите од последните два квартали,

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Растот од три проценти на БДП во третиот квартал годинава во однос на третиот квартал лани е повеќе од прогнозите што ги имаа одредени институции. Тоа нам  ни дава надеж дека ќе бидат достигнати последните прогнозирани бројки за растот на економија, а за наредниот период се очекува раст и кај градежништвото, оцени денеска вицепремиерот за економски

Анѓушев: Растот од 3% на БДП е без нови задолжувања и без виртуелни проекти

Анѓушев: Растот од 3% на БДП е без нови задолжувања и без виртуелни проекти

Растот од три проценти на БДП во третиот квартал годинава во однос на третиот квартал лани е повеќе од прогнозите што ги имаа одредени институции. Тоа нам ни дава надеж дека ќе бидат достигнати последните прогнозирани бројки за растот на економија, а за наредниот период се очекува раст и кај градежништвото, оцени денеска вицепремиерот за економски

Три проценти раст на БДП во третото тримесечје од 2018 година

Три проценти раст на БДП во третото тримесечје од 2018 година

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2018 година е три отсто, соопшти Државниот завод за статистика. Извозот на стоки и услуги е номинално зголемен за 16,4 отсто, а увозот бележи зголемување во номинален износ од 12,6 проценти. Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои

СДСМ: Растот на БДП од 3 отсто е потврда за успешноста на економските политики на Владата

СДСМ: Растот на БДП од 3 отсто е потврда за успешноста на економските политики на Владата

Последниот официјален податок на Државниот завод за статистика, што покажува раст на Бруто домашниот производ од 3 отсто во третото тримесечје од 2018 година ја потврдува успешноста на економските политики на Владата предводена од СДСМ. За разлика од овој раст во последниот квартал за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ економијата бележеше пад од -1,3

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Растот од три проценти на БДП во третиот квартал годинава во однос на третиот квартал лани е повеќе од прогнозите што ги имаа одредени институции. Тоа нам ни дава надеж дека ќе бидат достигнати последните прогнозирани бројки за растот на економија, а за наредниот период се очекува раст и кај градежништвото, оцени денеска вицепремиерот за економски

Македонската економија почна да расте, но не со темпо како што ветуваше власта

Македонската економија почна да расте, но не со темпо како што ветуваше власта

Економијата порасна за 3%, објави државната статистика. Најголем раст има кај секторот уметност, забава и рекреација 17%, трговија 9,4% и стручнина и научни дејности 7,7%. Од друга страна во негатива се секторите земјоделство – 4,7%, градежништво – 2,6%, информации и комуникации -1,7% Извозот во третото тримесечје од годинава порасна за 12%, увозот

loading...
СДСМ: Растот на БДП од 3 отсто во третиот квартал е доказ дека Владата ја изведе еконoмијата на прав пат

СДСМ: Растот на БДП од 3 отсто во третиот квартал е доказ дека Владата ја изведе еконoмијата на прав пат

Растот на БДП од 3 отсто во третиот квартал од 2018 е потврда за успешноста на економските политики на Владата, велат од владејачката СДСМ. Оттаму се повикуваат на последниот официјален податок на Државниот завод за статистика, што покажува раст на Бруто домашниот производ од 3 отсто во третото тримесечје. „За разлика од овој раст во последниот квартал,

СДСМ: Растот на БДП од 3% во третиот квартал од 2018 е потврда за успешноста на економските  политики

СДСМ: Растот на БДП од 3% во третиот квартал од 2018 е потврда за успешноста на економските политики

„Последниот официјален податок на Државниот завод за статистика, што покажува раст на Бруто домашниот производ од 3 отсто во третото тримесечје од 2018 година ја потврдува успешноста на економските политики на Владата предводена од СДСМ. За разлика од овој раст во последниот квартал за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ економијата бележеше пад од -1,3

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Анѓушев: Растот на БДП генериран од реалната економија

Растот од три проценти на БДП во третиот квартал годинава во однос на третиот квартал лани е повеќе од прогнозите што ги имаа одредени институции. Тоа нам  ни дава надеж дека ќе бидат достигнати последните прогнозирани бројки за растот на економија, а за наредниот период се очекува раст и кај градежништвото, оцени денеска вицепремиерот за економски

СДСМ: Растот на БДП од 3 отсто во третиот квартал е доказ дека Владата ја изведе еконoмијата на прав пат

СДСМ: Растот на БДП од 3 отсто во третиот квартал е доказ дека Владата ја изведе еконoмијата на прав пат

Растот на БДП од 3 отсто во третиот квартал од 2018 е потврда за успешноста на економските политики на Владата, велат од владејачката СДСМ. Оттаму се повикуваат на последниот официјален податок на Државниот завод за статистика, што покажува раст на Бруто домашниот производ од 3 отсто во третото тримесечје. „За разлика од овој раст во последниот квартал,

Растот на БДП од 3 отсто потврда за успешноста на владините економски  политики

Растот на БДП од 3 отсто потврда за успешноста на владините економски политики

Последниот официјален податок на Државниот завод за статистика, што покажува раст на Бруто домашниот производ од 3 отсто во третото тримесечје од 2018 година ја потврдува успешноста на економските политики на Владата предводена од СДСМ. За разлика од овој раст во последниот квартал за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ економијата бележеше пад од -1,3

СДСМ: Растот на БДП значи дека економските политики на Владата даваат резултат

СДСМ: Растот на БДП значи дека економските политики на Владата даваат резултат

Растот на бруто домашниот производ е показател дека власта на СДСМ добро ја води економијата на државата, соопштија од владејачката партија, од каде додадоа дека економијата дополнително ќе расте со интегрирањето во ЕУ и НАТО. „Последниот официјален податок на Државниот завод за статистика, што покажува раст на Бруто домашниот производ од 3 отсто во

Анѓушев: Растот на БДП дава надеж дека ќе се достигнат бројките од нашите проекции

Анѓушев: Растот на БДП дава надеж дека ќе се достигнат бројките од нашите проекции

Растот на БДП ни дава надеж дека ќе се достигнат бројките од нашите проекции, изјави вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев. Посочи дека веќе се одблокирани големите градежни проекти кои ќе донесат и повисоки стапки на раст. „Првичните резултати што ние ги имаме во нашите инститции, а се надеваме дека и Статистика ќе ги покаже за четвртиот

Светска банка: Македонија е под европскиот просек

Светска банка: Македонија е под европскиот просек

Бруто-домашниот производ во третиот квартал годинава порасна за 3 проценти, објави Државниот завод за статистика. Иако продолжува надолниот тренд кај градежништвото и кај бруто-инвестициите, од владата остануваат оптимисти. Вицепремиерот Кочо Анѓушев тврди дека до крајот на годината ќе се остварат владините проекции за раст на економија од 2,8% зашто

Растот на БДП од 3 отсто потврда за успешноста на владините економски  политики

Растот на БДП од 3 отсто потврда за успешноста на владините економски политики

За разлика од овој раст во последниот квартал за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ економијата бележеше пад од -1,3 отсто. За нешто повеќе од една  година, Владата предводена од СДСМ успеа да ја стабилизира економијата и да ја придвижи во вистински правец. Растот на економијата покажува дека економските политики даваат резултат. Ваквиот позитивен тренд

Раст на БДП од 3% во третиот квартал од 2018

Раст на БДП од 3% во третиот квартал од 2018

Стапката на раст на Бруто домашниот производ на Македонија (БДП) во третото тримесечје годинава изнесува 3%, соопшти Државниот завод за статистика. Извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 16,4 %, а увозот на стоки и на услуги забележа зголемување во номинален износ од 12,6 %. Финалната потрошувачка на домаќинстватаво третото тримесечје