притисни ентер »

Повторени радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години

Повторени радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години

Повторените радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години, тврдат научниците. Тој феномен ја продлабочува мистеријата и нуди потенцијална можност за конечно да се разбере што би можело да исфрли тресок од галаксија оддалечена милијарди светлосни години. Радио тресок или рафалот, како што претпоставуваат научниците,

Во Канада фатени мистериозни сигнали од космосот!!

Во Канада фатени мистериозни сигнали од космосот!!

Астрономите го објавиле истражувањето за таинствените сигнали кои стигнуваат од далечните галаксии, сигнали кој ги примил телескоп во Канада. Потеклото на овие радио- бранови засега се уште не е познато. Меѓу 13 интервали на брзи радио бранови (ФРБ), се повторувал еден многу необичен сигнал, кој доаѓал од ист извор, од нас оддалечен околу 1,5 милијарди

Астрономи открија мистериозни радио сигнали кои доаѓаат од длабоката вселена

Астрономи открија мистериозни радио сигнали кои доаѓаат од длабоката вселена

Телескоп во Канада прими мистериозни сигнали кои се испратени од длабоката вселена, односно далечна галаксија оддалечена 1,5 милијарди светлосни години од Земјата. Природата и потеклото на 13-те радио сигнали, познати како „fast radio bursts“ (FRB), засега останува непозната, но научниците сметаат дека сите тие доаѓаат од истиот извор. Ваков настан

Забележани мистериозни радио сигнали од длабоката вселена

Забележани мистериозни радио сигнали од длабоката вселена

Астрономи во Канада откриле мистериозни радио сигнали, испратени од длабоката вселена. Сигналите биле забележани од телескоп во опсерваторија во Бритиш Колумбија. Оттаму велат дека станува збор за сигнал кој се повторувал и  доаѓаал од ист извор оддалечен 1,5 милијарди светлосни години. Оваа серија сигнали беше забележана од опсерваторијата CHIME.

Научниците во шок! Мистериозни сигнали доаѓаат од вселената: Астрономите фатиле нови таинствени радио-бранови од друга галаксија

Научниците во шок! Мистериозни сигнали доаѓаат од вселената: Астрономите фатиле нови таинствени радио-бранови од друга галаксија

Астрономите објавиле истражување за таинствените сигнали кои доаѓаат од далечни галаксии, а кои се воочени со телескоп во Канада. Точното потекло на овие налети на радио-бранови уште не е познато. Меѓу 13-те брзи радио-бранови, се повторувал еден многу необичен сигнал, кој доаѓал од истиот извор, од нас оддалечен на околу 1.5 милијарди светлосни години

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Астрономите објавија студија за мистериозни сигнали кои доаѓаат од вселената, забележани со телескоп во Канада. Точното потекло на овие радиобранови сè уште не е познато. Меѓу 13-те интервали на брзи радиобранови (FRB, fast radio bursts) се повторуваше еден необичен сигнал кој доаѓаше од истиот извор, од нас оддалечен околу 1,5 милијарда светлосни

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Астрономите објавија студија за мистериозни сигнали кои доаѓаат од вселената, забележани со телескоп во Канада. Точното потекло на овие радиобранови сè уште не е познато. Меѓу 13-те интервали на брзи радиобранови (FRB, fast radio bursts) се повторуваше еден необичен сигнал кој доаѓаше од истиот извор, од нас оддалечен околу 1,5 милијарда светлосни

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Астрономите објавија студија за мистериозни сигнали кои доаѓаат од вселената, забележани со телескоп во Канада. Точното потекло на овие радиобранови сè уште не е познато. Меѓу 13-те интервали на брзи радиобранови (FRB, fast radio bursts) се повторуваше еден необичен сигнал кој доаѓаше од истиот извор, од нас оддалечен околу 1,5 милијарда светлосни

Кој ни испраќа мистериозни сигнали од вселената?

Кој ни испраќа мистериозни сигнали од вселената?

Некои научници сметаат дека звукот доаѓа од неутронска ѕвезда, а други дека изворот е вонземски вселенски брод. Тим на научници од Канада втор пат забележа необичен звук кој допира надвор од нашата галаксија. “Fast radio burst” (FRB), односно брзиот радиски импулс е еден од 13-те нови импулси кои ги забележа радио телескопот CHIME. Научниците проценуваат

Мистериозни сигнали стигнаа од вселената, ги регистрира телескоп во Канада

Мистериозни сигнали стигнаа од вселената, ги регистрира телескоп во Канада

Астрономите открија таинствени сигнали што пристигнуваат од далечна галаксија, а кои се забележани од телескопот во Канада CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment). Точното потекло на овие  радиобранови сè уште не е познато. Помеѓу 13 интервали на овие брзи радиобранови (FRB, fast adio bursts) се повторува еден многу необичен сигнал,

loading...
Откриени повторувачки радио-сигнали од галаксија оддалечена 1,5 милијарди светлосни години

Откриени повторувачки радио-сигнали од галаксија оддалечена 1,5 милијарди светлосни години

Повторените радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години, тврдат научниците. Тој феномен ја продлабочува мистеријата и нуди потенцијална можност за конечно да се разбере што би можело да исфрли тресок од галаксија оддалечена милијарди светлосни години. Радио тресок или рафалот, како што претпоставуваат научниците,

Откриен радиосигнал од друга галаксија

Откриен радиосигнал од друга галаксија

Астрономите во Канада примија мистериозни сигнали кои доаѓаат од далечна галаксија, а нивното потекло сѐ уште не е познато. Меѓу 13-те радио сигнали, кои беа фатени од телескоп во Канада, се наоѓал и необичен сигнал кој се повторувал, доаѓајќи од правец на галаксија оддалечена 1.5 милијарди светлосни години. Постојат неколку теории од што може да бидат

Кој ни испраќа мистериозни сигнали од вселената?

Кој ни испраќа мистериозни сигнали од вселената?

Некои научници сметаат дека звукот доаѓа од неутронска ѕвезда, а други дека изворот е вонземски вселенски брод. Тим на научници од Канада втор пат забележа необичен звук кој допира надвор од нашата галаксија. “Fast radio burst” (FRB), односно брзиот радиски импулс е еден од 13-те нови импулси кои ги забележа радио телескопот CHIME. Научниците проценуваат

Мистериозни сигнали стигнаа од вселената, ги улови сателит во Канада

Мистериозни сигнали стигнаа од вселената, ги улови сателит во Канада

Астрономите објавија истражување за таинствени сигнали кои пристигнуваат од далечна галаксија, а кој се забележани со телескопот во Канада CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment). Точното потекло на овие налети на радио-бранови, сеуште не е познато. Помеѓу 13 интервали на овие брзи радио-бранови (FRB, fast adio bursts), се повторува

Забележани повторувачки радиосигнали од космосот

Забележани повторувачки радиосигнали од космосот

Канадскиот интерферометарски телескоп CHIME, сместен во територијата Британска Колумбија, ја надмина неговата првобитна намена за набљудување на космичкото заднинско зрачење и се насочи на откривањето на изблици од радиосигнали од длабоката вселена. На 7 јануари Американското астрономско друштво објави дека по вторпат со помош на CHIME е детектиран

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Се појавија мистериозни сигнали од вселената, астрономите истражуваат од каде доаѓаат

Aстрономите објавија студија за мистериозни сигнали кои доаѓаат од вселената, забележани со телескоп во Канада. Точното потекло на овие радиобранови сè уште не е познато. Меѓу 13-те интервали на брзи радиобранови (FRB, fast radio bursts) се повторуваше еден необичен сигнал кој доаѓаше од истиот извор, од нас оддалечен околу 1,5 милијарда светлосни

Радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години

Радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години

Повторените радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години, тврдат научниците. Тој феномен ја продлабочува мистеријата и нуди потенцијална можност за конечно да се разбере што би можело да исфрли тресок од галаксија оддалечена милијарди светлосни години. Радио тресок или рафалот, како што претпоставуваат научниците,

Радио-сигнали се повторуваат длабоко во Вселената

Радио-сигнали се повторуваат длабоко во Вселената

Повторените радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години, тврдат научниците. Тој феномен ја продлабочува мистеријата и нуди потенцијална можност за конечно да се разбере што би можело да исфрли тресок од галаксија оддалечена милијарди светлосни години. Радио тресок или рафалот, како што претпоставуваат научниците,

Радио-сигнали се повторуваат длабоко во Вселената

Радио-сигнали се повторуваат длабоко во Вселената

Повторените радио-сигнали доаѓаат од галаксија оддалечена од 1,5 милијарди светлосни години, тврдат научниците. Тој феномен ја продлабочува мистеријата и нуди потенцијална можност за конечно да се разбере што би можело да  исфрли тресок од галаксија оддалечена милијарди светлосни години. Радио тресок или рафалот, како што претпоставуваат научниците,