притисни ентер »

Кој е Олаф Шолц, ПОБЕДНИК ВО ГЕРМАНИЈА И НАЈВЕРОЈАТЕН НАСЛЕДНИК НА МЕРКЕЛ

Кој е Олаф Шолц, ПОБЕДНИК ВО ГЕРМАНИЈА И НАЈВЕРОЈАТЕН НАСЛЕДНИК НА МЕРКЕЛ

Прелиминарните резултати од изборите во Германија покажуваат дека Социјалдемократската партија на Германија победи на изборите. СПД на Олаф Шолц освои 25,7 проценти, партијата на Ангела Меркел ЦДУ и нејзиниот кандидат Армин Лашет паднаа на историско најниско ниво на федералните избори, со 24,1 отсто од гласовите. Зелените, предводени од Аналена Бурбок,

Олаф Шолц: Гласачите сакаат влада на зелените и либералите предводени од социјалдемократите

Олаф Шолц: Гласачите сакаат влада на зелените и либералите предводени од социјалдемократите

По објавувањето на нецелосните официјални резултати од парламентарните избори во Германија во понеделникот наутро, социјалдемократите (СПД) и нивниот кандидат за канцелар Олаф Шолц настојуваат да формираат влада и ѝ порачаа на Унијата ЦДУ/ЦСУ дека е време да одат во опозиција. „Гласачите испратија јасен сигнал: тие сакаат влада со зелени и либерали

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Кандидатот за канцелар на Социјалдемократската партија на Германија (СПД), Олаф Шолц, кој освои најмногу гласови на парламентарните избори, им порача на ЦДУ/ЦСУ и нивниот лидер Армин Лашет дека владата не треба да ја формираат партии кои не добиле поддршка од граѓаните. – Партиите што не добија поддршка не треба да се обидуваат да формираат влада.

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање влада

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање влада

Лидерот на ЦДУ, Армин Лашет, денеска, по седницата на Главниот одбор на партијата, посочи дека ниту една партија од вчера одржаните парламентарни избори не добила јасен мандат за формирање влада. -Ни ние не добивме, рече тој. Лашет ја изрази желбата на ЦДУ да разговара со Зелените и ФДП, со цел да го сондира мислењето за формирање заедничка влада.

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Кандидатот за канцелар на Социјалдемократската партија на Германија (СПД), Олаф Шолц, кој освои најмногу гласови на парламентарните избори, им порача на ЦДУ/ЦСУ и нивниот лидер Армин Лашет дека владата не треба да ја формираат партии кои не добиле поддршка од граѓаните. – Партиите што не добија поддршка не треба да се обидуваат да формираат влада.

Олаф Шолц потенцијален наследник на Ангела Меркел по победата на СПД на парламентарни избори

Олаф Шолц потенцијален наследник на Ангела Меркел по победата на СПД на парламентарни избори

Човекот кој по безмалку две децении ги воскресна социјалдемократите, ги повика зелените и либералите да се приклучат во неговата коалиција. На партијата на Меркел, пак, второпласираната ЦДУ и порача дека е време да си замине во опозиција. Ова е прв пат Германија да се соочи со неопходноста од коалиција на три политички опции. -Гласачите беа многу јасни,

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање влада

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање влада

Лидерот на ЦДУ, Армин Лашет, денеска, по седницата на Главниот одбор на партијата, посочи дека ниту една партија од вчера одржаните парламентарни избори не добила јасен мандат за формирање влада. -Ни ние не добивме, рече тој. Лашет ја изрази желбата на ЦДУ да разговара со Зелените и ФДП, со цел да го сондира мислењето за формирање заедничка влада.

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада ДА Пред 4 минути Кандидатот за канцелар на Социјалдемократската партија на Германија (СПД), Олаф Шолц, кој освои најмногу гласови на парламентарните избори, им порача на ЦДУ/ЦСУ и нивниот лидер Армин Лашет дека владата не треба да ја формираат партии кои не добиле поддршка од граѓаните

Олаф Шолц: Дојде времето за ЦДУ / ЦСУ да заминат во опозиција

Олаф Шолц: Дојде времето за ЦДУ / ЦСУ да заминат во опозиција

Пo објавувањето на нецелосните официјални резултати од парламентарните избори во Германија денеска наутро, социјалдемократите (СПД) и нивниот кандидат за канцелар, Олаф Шолц, инсистираат да формираат влада и на ЦДУ / ЦСУ им порачуваат дека е време да се оди во опозиција. „Гласачите испратија јасен сигнал – тие сакаат влада на зелените и либералите,

Олаф Шолц: Дојде времето за ЦДУ / ЦСУ да заминат во опозиција

Олаф Шолц: Дојде времето за ЦДУ / ЦСУ да заминат во опозиција

Пo објавувањето на нецелосните официјални резултати од парламентарните избори во Германија во понеделникот наутро, социјалдемократите (СПД) и нивниот кандидат за канцелар Олаф Шолц инсистираат да формираат влада и на ЦДУ / ЦСУ им порачуваат дека е време да се оди во опозиција. „Гласачите испратија јасен сигнал – тие сакаат влада на зелените и либералите

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Кандидатот за канцелар на Социјалдемократската партија на Германија (СПД), Олаф Шолц, кој освои најмногу гласови на парламентарните избори, им порача на ЦДУ/ЦСУ и нивниот лидер Армин Лашет дека владата не треба да ја формираат партии кои не добиле поддршка од граѓаните. – Партиите што не добија поддршка не треба да се обидуваат да формираат влада.

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Шолц: Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Кандидатот за канцелар на Социјалдемократската партија на Германија (СПД), Олаф Шолц, кој освои најмногу гласови на парламентарните избори, им порача на ЦДУ/ЦСУ и нивниот лидер Армин Лашет дека владата не треба да ја формираат партии кои не добиле поддршка од граѓаните. – Партиите што не добија поддршка не треба да се обидуваат да формираат влада.

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање влада

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање влада

Лидерот на ЦДУ, Армин Лашет, денеска, по седницата на Главниот одбор на партијата, посочи дека ниту една партија од вчера одржаните парламентарни избори не добила јасен мандат за формирање влада. -Ни ние не добивме, рече тој. Лашет ја изрази желбата на ЦДУ да разговара со Зелените и ФДП, со цел да го сондира мислењето за формирање заедничка влада.

ШОЛЦ ПОРАЧУВА Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

ШОЛЦ ПОРАЧУВА Партиите што не добија поддршка не треба да формираат влада

Кандидатот за канцелар на Социјалдемократската партија на Германија (СПД), Олаф Шолц, кој освои најмногу гласови на парламентарните избори, им порача на ЦДУ/ЦСУ и нивниот лидер Армин Лашет дека владата не треба да ја формираат партии кои не добиле поддршка од граѓаните. – Партиите што не добија поддршка не треба да се обидуваат да формираат влада.

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање влада

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање влада

–  Лидерот на ЦДУ, Армин Лашет, денеска, по седницата на Главниот одбор на партијата, посочи дека ниту една партија од вчера одржаните парламентарни избори не добила јасен мандат за формирање влада. -Ни ние не добивме, рече тој. Лашет ја изрази желбата на ЦДУ да разговара со Зелените и ФДП, со цел да го сондира мислењето за формирање заедничка влада

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање на влада

Лашет: Ниту една партија нема јасен мандат за формирање на влада

Лидерот на ЦДУ, Армин Лашет денеска, по седницата на Главниот одбор на партијата, посочи дека ниту една партија не добила јасен мандат за формирање влада по вчерашните парламентарни избори во Германија. Ни ние не добивме, рече тој. Лашет ја изрази желбата на ЦДУ да разговара со „Зелените“ и со ФДП, со цел да го сондира мислењето за формирање заедничка

Што се случува по изборите: Меркел во „продолжетоци“

Што се случува по изборите: Меркел во „продолжетоци“

По изборите и потврдувањето официјалните резултати, започнува вистинската битка на партиите за формирање нова владина коалиција. Германската канцеларка дотогаш останува на функција. Ангела Меркел се збогува од канцеларската функција и од политиката Ангела Меркел и по изборите продолжува да ги извршува обврските сѐ до формирањето на новата влада. Временски