притисни ентер »

Христијаните најпрогонувани во 2019 година

Христијаните најпрогонувани во 2019 година

Околу 260 милиони христијани во светот биле прогонети од своите домови во 2019 година. Оваа бројка е во постојан раст, додека бројот на убиени поради верата е намален, пренесе невладината организација „Отворена врата“. Оваа протестантска организација го објавила годишниот индекс на педесет земји, во кои христијаните се најмногу прогонети, а го опфаќа

Христијаните најпрогонувани во 2019 година

Христијаните најпрогонувани во 2019 година

Околу 260 милиони христијани во светот биле прогонети од своите домови во 2019 година. Оваа бројка е во постојан раст, додека бројот на убиени поради верата е намален пренесе невладината организација „Отворена врата“. Оваа протестантска организација го објавила годишниот индекс на педесет земји, во кои христијаните се најмногу прогонети, а го опфаќа

Минатата година поради својата вера прогонети 260 милиони христијани

Минатата година поради својата вера прогонети 260 милиони христијани

Вкупно 260 милиони христијани – католици, православци, протестанти, баптисти, евангелисти, пентекосталисти – биле тешко прогонети, а една година претходно бројката изнесувала 245 милиони. Околу 260 милиони христијани во светот доживеаја „тежок прогон“ во 2019 година и оваа бројка расте, иако бројот на убиени поради својата вера паѓа, се наведува во