притисни ентер »

Денес е Задушница - запалете свеќа и сетете се на своите блиски и сакани кои повеќе не се со нас

Денес е Задушница - запалете свеќа и сетете се на своите блиски и сакани кои повеќе не се со нас

Православните христијани, денес и утре ја одбележуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На овој празник се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На

Задушницата е за починатите, Духовден е роденденот на црквата

Задушницата е за починатите, Духовден е роденденот на црквата

Фото:Маја Јаневска-Илиева Граѓаните честопати ги изедначуваат празниците Задушница и Духовден, кои овој викенд ќе се одбележуваат меѓу православните христијани, како денови на еден ист празник посветен на мртвите. Во суштина станува збор за сосема два различни дена, со различни црковни знаења. Задушница, кога се слави споменот на починатите, се паѓа

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница

Православните христијани, петок и сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На овој

Денес е Задушница - запалете свеќа и сетете се на своите блиски и сакани кои повеќе не се со нас

Денес е Задушница - запалете свеќа и сетете се на своите блиски и сакани кои повеќе не се со нас

Православните христијани, денес и утре ја одбележуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На овој празник се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас

Православните христијани, денеска и утре ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На овој

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница!

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница!

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница! Православните христијани, петок и сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница

Православните христијани, петок и сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На овој

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас

Православните христијани, утре и во сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница!

Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас: Денес е Задушница!

Православните христијани, петок и сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На овој

Задушница: Денот не преставува гозба за најадените, туку милост кон гладните

Задушница: Денот не преставува гозба за најадените, туку милост кон гладните

Православните христијани, денес и во сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На овој ден се посетуваат гробиштата каде што со молитва, пченица и лепче осветено со црвено вино се изразува помен за починатите. На Задушница верните даваат милостина на сиромашните во име

ДЕНЕС Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Денеска е Задушница, запалете свеќа за оние кои не се веќе меѓу нас!

ДЕНЕС Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Денеска е Задушница, запалете свеќа за оние кои не се веќе меѓу нас!

Денеска е верскиот празник Задушница, а утре Духовден. Овој празник се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На овој ден се посетуваат гробиштата каде што со

Задушница: Запалете свеќа и сетете се на оние кои повеќе не се со нас

Задушница: Запалете свеќа и сетете се на оние кои повеќе не се со нас

Православните христијани  денес – петок и утре – сабота ја одбележуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини

Задушница е

Задушница е

Православните верници денеска и утре ја одбележуваат Задушница или ден на мртвите, односно на овој ден сите што имаат блиски починати уште од рано утро ќе ги посетат нивните вечни почивалишта и ќе им оддадат почит. Се пали свеќа, се пее гробот и се раздава храна за душата на починатиот. Се принесува пченица, вино, цреши, а гробот се чисти со оревови

Денес е Задушница: Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас!

Денес е Задушница: Запалете свеќа и сетете се на оние кои веќе не се со нас!

Православните христијани, денес и во сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На

СВЕШТЕНИЦИТЕ АПЕЛИРААТ: Да се престане со суеверијата за задушница и Духовден

СВЕШТЕНИЦИТЕ АПЕЛИРААТ: Да се престане со суеверијата за задушница и Духовден

Многумина од православните христијани и оваа година за претстојниот викенд, кога ќе се одбележуваат задушница и Духовден, повеќе внимание ќе им посветат на адетите и обичаите, отколку што во духот на вистинската вера ќе настојуваат да го оживеат споменот и да им оддадат почит на починатите. Според обичајот, уште в сабота навечер ќе заминат на гробиштата,

Пред нас е Задушница - Има важно правило кое не смеете да го прекршите

Пред нас е Задушница - Има важно правило кое не смеете да го прекршите

Православните христијани, утре и во сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите, а има важни обичаи. На овој ден се посетуваат гробиштата каде што со молитва, пченица и лепче осветено со црвено вино се изразува помен за починатите. На Задушница се изнесува и храна на гробиштата

Утре и во сабота е задушница- ова не го правете при посета на гробишта

Утре и во сабота е задушница- ова не го правете при посета на гробишта

Православните христијани, утре и во сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На

Утре и во сабота е задушница

Утре и во сабота е задушница

Православните христијани, утре и во сабота ја празнуваат Задушница, а следниот ден Духовден. Празникот Задушница се одбележува во чест на душите на мртвите. На Задушница се сеќаваме на блиските лица кои се починати, ги посетуваме нивните гробови и палиме свеќи за покој на душата. Тоа е ден посветен на молитивите за покојните роднини и пријатели. На

УТРЕ И ВО САБОТА Е ЗAДУШHИЦA: Празникот се одбележува во чест на душите што не нaпyштиле!

УТРЕ И ВО САБОТА Е ЗAДУШHИЦA: Празникот се одбележува во чест на душите што не нaпyштиле!

Православните христијани, утре и во сабота ја празнуваат 3aдушница, а следниот ден Духовден. Празникот 3aдушница се одбележува во чест на дyшитe на оние кои не нaпyштиле. На 3aдушница се сеќаваме на блиските лица кои се зaминaти од овој свет, ги посетуваме нивните вечни почивалишта и пaлимe свеќи за покoj на дyшaта. Тоа е ден посветен на молитивите