притисни ентер »

Ангеловска: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Ангеловска: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Од еден до два проценти од БДП е очекуваното зголемување на наплата на ДДВ доколку ефикасно се адресира неформалната економија и забрзано се работи на Акциски план за сузбивање на сива економија, истакнала денеска министерката за финансии Нина Ангеловска на панел-дискусија на конференцијата на УниКредит – „Emerging Market Winter Conference“, која се

Ангеловска на Emerging market winter conference: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Ангеловска на Emerging market winter conference: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Преку спроведување на конкретни мерки и политики за сузбивaње на сивата економија, ќе работиме на подобрување на наплатата на приходите, како и преку инкорпорирање на технологијата во процесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска, одговарајќи на прашање „како до раст на буџетската приходна страна“, на панел-дискусија на конференцијата

Ангеловска: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Ангеловска: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Министерката за финансии учествуваше на „Emerging market winter conference“ кој се одржува во Виена. Преку спроведување на конкретни мерки и политики за сузбивaње на сивата економија, ќе работиме на подобрување на наплатата на приходите, како и преку инкорпорирање на технологијата во процесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска,

Ангеловска на Форум во Австрија зборуваше за борбата со сивата економија

Ангеловска на Форум во Австрија зборуваше за борбата со сивата економија

Акцискиот план вклучува различни мерки, од инспекции и зајакнување на капацитетите на институциите до меки мерки, по примерот на МојДДВ и МoјДДВ #МојаНаграда, кои даваат одлични резултати. Доколу правилно се адресира сивата економија и се спроведат конкретни мерки и активности би можело да се очекува зголемена наплата на ДДВ од еден до два отсто од

Ангеловска: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Ангеловска: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

– Од еден до два проценти од БДП е очекуваното зголемување на наплата на ДДВ доколку ефикасно се адресира неформалната економија и забрзано се работи на Акциски план за сузбивање на сива економија, истакнала денеска министерката за финансии Нина Ангеловска на панел-дискусија на конференцијата на УниКредит – „Emerging Market Winter Conference“, која

Ангеловска: Со сивата економија ќе се бориме и преку инспекции, но и со меки мерки

Ангеловска: Со сивата економија ќе се бориме и преку инспекции, но и со меки мерки

Министерката за финансии Нина Ангеловска најавува дека Владата преку конкретни мерки и политики ќе работи на сузбивaње на сивата економија и на подобрување на наплатата на приходите. Ова таа го истакнала одговарајќи на прашање „како до раст на буџетската приходна страна“, на панел-дискусија на конференцијата на УниКредит - „Emerging Market Winter Conference“,

Ангеловска: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Ангеловска: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Од еден до два проценти од БДП е очекуваното зголемување на наплата на ДДВ доколку ефикасно се адресира неформалната економија и забрзано се работи на Акциски план за сузбивање на сива економија, истакнала денеска министерката за финансии Нина Ангеловска на панел-дискусија на конференцијата на УниКредит – „Emerging Market Winter Conference“, која се

Ангеловска на Emerging Europe Winter Conference: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Ангеловска на Emerging Europe Winter Conference: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Преку спроведување на конкретни мерки и политики за сузбивaње на сивата економија, ќе работиме на подобрување на наплатата на приходите, како и преку инкорпорирање на технологијата во процесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска, одговарајќи на прашање „како до раст на буџетската приходна страна“, на панел-дискусија на конференцијата

Ангеловска на Emerging market winter conference: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Ангеловска на Emerging market winter conference: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Преку спроведување на конкретни мерки и политики за сузбивaње на сивата економија, ќе работиме на подобрување на наплатата на приходите, како и преку инкорпорирање на технологијата во процесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска, одговарајќи на прашање „како до раст на буџетската приходна страна“, на панел-дискусија на конференцијата

Ангеловска: Преку конкретни мерки за сузбивање на сивата економија до подобрување на наплатата на приходите

Ангеловска: Преку конкретни мерки за сузбивање на сивата економија до подобрување на наплатата на приходите

Од еден до два проценти од БДП е очекуваното зголемување на наплата на ДДВ доколку ефикасно се адресира неформалната економија и забрзано се работи на Акциски план за сузбивање на сива економија, истакнала денеска министерката за финансии Нина Ангеловска на панел-дискусија на конференцијата на УниКредит – „Emerging Market Winter Conference“, која се

Ангеловска на Emerging market winter conference: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Ангеловска на Emerging market winter conference: Со акциски план и конкретни мерки до подобри резултати за сузбивање сива економија

Преку спроведување на конкретни мерки и политики за сузбивaње на сивата економија, ќе работиме на подобрување на наплатата на приходите, како и преку инкорпорирање на технологијата во процесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска, одговарајќи на прашање „како до раст на буџетската приходна страна”, на панел-дискусија на конференцијата

Гарванлиева за УБ: Економскиот трошок од нереализираните капитални инвестиции знчи намалена конкурентност

Гарванлиева за УБ: Економскиот трошок од нереализираните капитални инвестиции знчи намалена конкурентност

Таа вели дека ова секако има свои реперкусии најмалку врз загуби во економскиот раст на РСМ, но и врз евентуално зголемување на конкурентноста на македонската економија поради неможноста да се подобри инфраструктурата за економските агенти, кои можат да се мерат како загуби од извоз. – Нереализацијата на капиталните инвестиции не е нешто ново во Македонија

Ниските капитални инвестиции му ги „врзуваат рацете“ на бизнисот

Ниските капитални инвестиции му ги „врзуваат рацете“ на бизнисот

Економскиот раст во изминатава деценија можеше да биде двојно повисок, ако паметно и целосно се реализираа предвидените капитални инвестиции, покажува симулацијата на Центарот за економски анализи. Ако капиталните инвестиции во изминатава деценија се реализирале како што било планирано во првичниот буџет, вкупниот економски раст ќе беше повеќе од двојно