притисни ентер »

Сибирски археолози пронајдоа прастари гробишта на „јајцеглави“ Хуни

Сибирски археолози пронајдоа прастари гробишта на „јајцеглави“ Хуни

Група археолози од Тјуменскиот државен универзитет пронајдоа прастари гробишта на Хуните, номадски народ кој седумдесеттите години на четвртиот век продрел од Азија во источна Европа. Археолошки тим предводен од доктор на историски науки Наталија Петровна Матвеева за време на ископувањата во селото Старо Либаево, северно од Тјумењ, пронајде антички