20
Живот со дијабетес во Македонија

Живот со дијабетес во Македонија

пред 4 месеци - Телма - Македонија

Секој 9-ти Македонец живее со дијабетес, но и во постојан страв дали ќе најде инсулин после 10-ти во месецот. Дијабетичарите се сомневаат во неговиот квалитет.

Секој десетти Македонец има дијабет

Секој десетти Македонец има дијабет

пред 4 месеци - 24 вести - Македонија

Животот е убав само доколку знаеш да се носиш со сите препреки кои ќе ти излезат на патот вели Рената Јакимовиќ која на деветгодишна возраст ја започнала битката со дијабетисот.

Здружението на граѓани со дијабетес ќе добие помош од Општина Прилеп

Здружението на граѓани со дијабетес ќе добие помош од Општина Прилеп

пред 4 месеци - Денар - Економија

По повод Светскиот ден на дијабетесот, градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски, оствари средба со здружението на граѓаните со дијабетес „Светлост за нас“.

Градоначалникот на Прилеп вети финансиска помош и просторија за работа на здружението на граѓани со дијабетес

Градоначалникот на Прилеп вети финансиска помош и просторија за работа на здружението на граѓани со дијабетес

пред 4 месеци - Вечер - Македонија

По повод Светскиот ден на дијабетесот градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски оствари средба со здружението на граѓани со дијабетес „Светлост за нас“.

Градоначалникот на Прилеп вети финансиска помош и просторија за работа на здружението на граѓани со дијабетес

Градоначалникот на Прилеп вети финансиска помош и просторија за работа на здружението на граѓани со дијабетес

пред 4 месеци - Весник - Македонија

По повод Светскиот ден на дијабетесот градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски оствари средба со здружението на граѓани со дијабетес „Светлост за нас“.

Секој 9 ти Македонец има дијабетес  а инсулин нема после 10 ти во месецот

Секој 9-ти Македонец има дијабетес, а инсулин нема после 10-ти во месецот.

пред 4 месеци - Телма - Македонија

Секој 9ти Македонец има дијабетес, а инсулин нема после 10ти во месецот. Инсулински кризи и се погласни сомнежи за квалитетот на инсулин.

Градоначалникот на Прилеп вети финансиска помош и просторија за работа на здружението на граѓани со дијабетес

Градоначалникот на Прилеп вети финансиска помош и просторија за работа на здружението на граѓани со дијабетес

пред 4 месеци - Макфакс - Македонија

По повод Светскиот ден на дијабетесот градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски оствари средба со здружението на граѓани со дијабетес „Светлост за нас“.

Градоначалникот на Прилеп вети пари и подобри услови за дијабетичарите

Градоначалникот на Прилеп вети пари и подобри услови за дијабетичарите

пред 4 месеци - +Инфо - Македонија

По повод Светскиот ден на дијабетесот градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски оствари средба со здружението на граѓани со дијабетес „Светлост за нас“.

Здраствените власти ветуваат безбеден инсулин

Здраствените власти ветуваат безбеден инсулин

пред 4 месеци - Сител - Македонија

Embedded video for Здраствените власти ветуваат безбеден инсулин Здравствените власти лабораториски ќе го испитуваат инсулинот, по сомневањата изнесени во јавноста од дијабетичари дека е неквалитетен.

12 проценти од населението во Македонија има дијабетес

12 проценти од населението во Македонија има дијабетес

пред 4 месеци - МТВ 1 - Македонија

Расте бројот на болни од дијабетес. Освен возрасни, погодени и најмалите. Секој месец има едно до две новозаболени деца- велат од Сојузот на здруженија на дијабетичари во Македонија.

Meѓународен ден за борба против дијабетесот

Meѓународен ден за борба против дијабетесот

пред 4 месеци - Бриф - Македонија

Меѓународниот ден за борба против дијабетес ги најде со бројни проблеми погодените од оваа болест. Како што постојано известуваат...

Дијабетичарите бараат редовна и квалитетна терапија

Дијабетичарите бараат редовна и квалитетна терапија

пред 4 месеци - Алфа - Македонија

Годинава во фокусот на лекарите се младите жени и нивното репродуктивно здравје. Проблем со терапијата и за дијабетичарите.

Чакаровски  Немаме релевантни показатели за квалитетот на инсулинот

Чакаровски: Немаме релевантни показатели за квалитетот на инсулинот

пред 4 месеци - Нова ТВ - Македонија

Заменикот министер за здравство Гоце Чакаровски тврди дека дезинформација од новинарите и јавноста е сомнежот на пациентите со дијабетес дека одредени инсулини не им делуваат.

Гоце Чакаровски  Доставата на инсулин доцнеше поради пречки во транспортот

Гоце Чакаровски: Доставата на инсулин доцнеше поради пречки во транспортот

пред 4 месеци - Прес 24 - Македонија

Инсулинот минатиот месец не беше навреме доставен заради пречки во транспортот, вели заменик министерот за здравство Гоце Чакаровски, на денешното одбележување на Светскиот ден на дијабетесот 14 ноември.

Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

пред 4 месеци - A1on - Македонија

Во Македонија околу 190.000 луѓе имаат дијабетес од кои 40.000 се на инсулинска терапија, а останатите 150.000 се на таблетарна терапија.

Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

пред 4 месеци - Весник - Живот

Во Македонија околу 190.000 луѓе имаат дијабетес од кои 40.000 се на инсулинска терапија, а останатите 150.000 се на таблетарна терапија.

Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

пред 4 месеци - Сител - Македонија

Во Македонија околу 190.000 луѓе имаат дијабетес од кои 40.000 се на инсулинска терапија, а останатите 150.000 се на таблетарна терапија.

Бројката е вo пораст: Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

пред 4 месеци - ТВ Нова - Македонија

Во Македонија околу 190.000 луѓе имаат дијабетес од кои 40.000 се на инсулинска терапија, а останатите 150.000 се на таблетарна терапија.

Светскиот ден на дијабетесот посветен на жените

Светскиот ден на дијабетесот посветен на жените

пред 4 месеци - +Инфо - Здравје

Под мотото „Жените и дијабетесот - нашето право на здрава иднина“ денеска се одбележува Светскиот ден на дијабетесот. По...

Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

Околу 190 илјади луѓе во Македонија имаат дијабетес

пред 4 месеци - Република - Здравје

Во Македонија околу 190.000 луѓе имаат дијабетес од кои 40.000 се на инсулинска терапија, а останатите 150.000 се на таблетарна терапија.

Прилепското здружение на граѓани со дијабет ќе добие простории за своите активности

Прилепското здружение на граѓани со дијабет ќе добие простории за своите активности

пред 4 месеци - Прес 24 - Македонија

По повод 14 ноември, светскиот ден за борба против дијабетесот, прилепскиот градоначалник Илија Јованоски се сретна со членовите на здружението на граѓани со дијабет „Светлост за нас“.

Секој месец по десет возрасни и по две деца од 5 до 16 годишна возраст стануваат дијабетичари

Секој месец по десет возрасни и по две деца од 5 до 16 годишна возраст стануваат дијабетичари

пред 4 месеци - Канал 5 - Македонија

12 отсто од населението во Македонија има дијабетес. Во моментов има инсулин, објаснуваат од здружението на дијабетичари, ти веруваат дека инсулинот е со добар квалитет.

Прилепското здружение на граѓани со дијабет ќе добие простории за своите активности

Прилепското здружение на граѓани со дијабет ќе добие простории за своите активности

пред 4 месеци - Сител - Македонија

По повод 14 ноември, светскиот ден за борба против дијабетесот, прилепскиот градоначалник Илија Јованоски се сретна со членовите на здружението на граѓани со дијабет „Светлост за нас“.

Прилепското здружение на граѓани со дијабет ќе добие простории за своите активности

Прилепското здружение на граѓани со дијабет ќе добие простории за своите активности

пред 4 месеци - A1on - Македонија

По повод 14 ноември, светскиот ден за борба против дијабетесот, прилепскиот градоначалник Илија Јованоски се сретна со членовите на здружението на граѓани со дијабет „Светлост за нас“.

Секој десетти Македонец има дијабетес   болеста зема замав

Секој десетти Македонец има дијабетес - болеста зема замав

пред 4 месеци - Прес 24 - Македонија

Секој десетти Македонец има дијабетес, а во Македонија во 2017 бројката на дијабетичари е над 180 000 на возраст помеѓу 20 и 79 години.

Светски ден на дијабетесот

Светски ден на дијабетесот

пред 4 месеци - Алфа - Македонија

Под мотото „Жените и дијабетесот - нашето право на здрава иднина“ денеска се одбележува Светскиот ден на дијабетесот. Под мотото „Жените и дијабетесот - нашето право на здрава иднина“ денеска се одбележува Светскиот ден на дијабетесот.

Секој десетти Македонец има дијабет

Секој десетти Македонец има дијабет

пред 4 месеци - 24 вести - Македонија

Секој десетти Македонец има дијабетес. Преваленцата во Македонија во 2017 изнесува високи 12.2 отсто, што значи дека бројката на дијабетичари е над 180 000 на возраст помеѓу 20 и 79 години.

Дијабетесот е галопирачка пандемија

Дијабетесот е галопирачка пандемија

пред 4 месеци - +Инфо - Здравје

Светскиот ден на дијабетесот, 14.Ноември, е креиран во 1991 година од страна на Меѓународната Федерација за Дијабетес (International...

Светски ден на дијабетесот

Светски ден на дијабетесот

пред 4 месеци - Сител - Македонија

Под мотото „Жените и дијабетесот - нашето право на здрава иднина“ денеска се одбележува Светскиот ден на дијабетесот. По...

Светски ден на дијабетесот

Светски ден на дијабетесот

пред 4 месеци - A1on - Македонија

Под мотото „Жените и дијабетесот – нашето право на здрава иднина“ денеска се одбележува Светскиот ден на дијабетесот. По...

Времеплов
x