20
Почна Вевчанскиот карневал  традиција стара 14 векови

Почна Вевчанскиот карневал - традиција стара 14 векови

пред една недела - Сител - Македонија

Embedded video for Почна Вевчанскиот карневал - традиција стара 14 векови Стартува театарот на отворено во Вевчани, сместено под падините на планината Јабланица.

Православна нова година или Стара нова година

Православна нова година или Стара нова година

пред една недела - 24 вести - Македонија

Денес се слави Стара Нова година, а утре е Св. Василиј Велики. Според Јулијанскиот календар, на полноќ се слави Православна Нова година, кај народот попозната како Стара Нова година.

ПМ10 честичките стигнаа и до Вевчанскиот карневал

ПМ10 честичките стигнаа и до Вевчанскиот карневал

пред една недела - Нова ТВ - Без катеторија

Вевчанци и оваа година со своите маски ги забавуваа бројните посетители на традиционалниот Вевчански карневал. Преовладуваат...

Почна вевчанскиот карневал со дефилето на маски

Почна вевчанскиот карневал со дефилето на маски

пред една недела - Канал 5 - Македонија

Традиционално, Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со сатира за настаните што ја одбележаа минатата година. Во Вевчани...

ГАЛЕРИЈА Маските на годинешниот Вевчански карневал

ГАЛЕРИЈА: Маските на годинешниот Вевчански карневал

пред една недела - Либертас - Македонија

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

 Стара Нова година Обрезание Христово Свети Василиј Велики

(Стара) Нова година, Обрезание Христово, Свети Василиј Велики

пред една недела - Македонска Нација - Култура

Честит Именден на сите кои празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веска, Нове, Новка... На 1 јануари според стариот (односно...

Календарите и прославувањето на Божиќ

Календарите и прославувањето на Божиќ

пред една недела - Македонска Нација - Култура

Иако се правени обиди за усогласување на празнувањата, разликите остануваат, и покрај укажувањата на математичарите дека...

Вечер се дочекува Стара Нова Година

Вечер се дочекува Стара Нова Година

пред една недела - Пулс 24 - Македонија

По повод православната нова година и празникот Обрезание Господово и Свети Василиј Велики, утре во храмовите на Македонската православна црква ќе биде служена света Василиева литургија.

Вечерва е Стара нова година во Вевчани почнува Вевчанскиот карневал

Вечерва е Стара нова година, во Вевчани почнува Вевчанскиот карневал

пред една недела - Алфа - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат МПЦ-ОА, СПЦ и РПЦ, вечерва се дочекува Новата година, кај народот позната како Стара нова година.

Обичаи и верувања за Василица Направете го ова

Обичаи и верувања за Василица: Направете го ова

пред една недела - Сител - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем...

На Василица задолжитело направете го ова

На Василица задолжитело направете го ова

пред една недела - Прес 24 - Македонија

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар христијанските верници празнуваат три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година.

Вечерва е Стара нова година: Некои кршат погача со паричка, други се коцкаат за среќа

пред една недела - ТВ Нова - Македонија

Православните христијани, вечерва ја дочекуваат православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година.

Почнува Вевчанскиот карневал

Почнува Вевчанскиот карневал

пред една недела - Либертас - Македонија

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

Викендов патиштата водат кон Вевчани  започнува Вевчанскиот карневал

Викендов патиштата водат кон Вевчани – започнува Вевчанскиот карневал

пред една недела - Скопје Инфо - Култура

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

Обичаи и верувања за Василица

Обичаи и верувања за Василица

пред една недела - Скопје Инфо - Без катеторија

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар македонскиот народ празнува три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година.

Обичаи и верувања за Василица Направете го ова

Обичаи и верувања за Василица: Направете го ова

пред една недела - Прес 24 - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

пред една недела - Канал 5 - Македонија

Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики го слават својот именден.

Почнува Вевчанскиот карневал

Почнува Вевчанскиот карневал

пред една недела - 24 вести - Македонија

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

пред една недела - 24 вести - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Почнува Вевчанскиот карневал

Почнува Вевчанскиот карневал

пред една недела - A1on - Македонија

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

Вевчански карневал  театар на отворено и центар на сатирата за настаните од минатата година

Вевчански карневал – театар на отворено и центар на сатирата за настаните од минатата година

пред една недела - Популарно - Македонија

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

Почнува Вевчанскиот карневал

Почнува Вевчанскиот карневал

пред една недела - +Инфо - Култура

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

Вечерва е Стара нова година а утре Василица

Вечерва е Стара нова година, а утре Василица

пред една недела - +Инфо - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечерва ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Денар - Економија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вечерва се дочекува православната Нова година  утре ќе се крши погача со паричка

Вечерва се дочекува православната Нова година - утре ќе се крши погача со паричка

пред една недела - Прес 24 - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Вевчани театар на отворено  василичарско оро на 1 000 маски

Вевчани театар на отворено - василичарско оро на 1.000 маски

пред една недела - Прес 24 - Македонија

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

Вечерва е Православната нова година која почнува утре на Василица

Вечерва е Православната нова година, која почнува утре на Василица

пред една недела - Популарно - Македонија

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечерва ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Сител - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Почнува Вевчанскиот карневал

Почнува Вевчанскиот карневал

пред една недела - Сител - Македонија

Вевчани викендов ќе биде театар на отворено со изобилство од креативност и импровизација и центар на сатирата за настаните што ја одбележаа минатата година.

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

пред една недела - Start.mk - Македонија

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица.

Времеплов
x