20
1 2 3 4 5 6 7 
Терапија со стем клетки

Терапија со стем клетки

на 2.2017 - Здравје

Со помош на овие стем клетки, докторите можат да се изборат со многу страшни болести (како леукемија кај децата) со повреди...

Толкување на резултати од крвнa анализa диференцијална крвна слика и биохемиски испитувања

Толкување на резултати од крвнa анализa (диференцијална крвна слика и биохемиски испитувања)

на 2.2017 - Здравје

Предупредување: Оваа статија е само од информативен карактер, после сите анализи на крв и урина резултатот треба да го однесете...

Бреза  моќен лек за кој малку знаеме

Бреза - моќен лек за кој малку знаеме

на 12.2016 - Здравје

Бреза (betula pendula), е на вас добро познато растение, кое што само што не започнало да цвета. Единствено што вам веројатно не ви е познато е фактот дека брезата е изклучително корисно растение.

1 ви декември  светски ден на борба против СИДА та

1-ви декември – светски ден на борба против СИДА-та!

на 12.2016 - Здравје

Секоја година на 1ви декември  се одбележува интернационалниот ден на борба против СИДАта со цел подигнување на свеста и солидарноста на луѓето за заболените од вирусот на ХИВ и СИДА.

Белодробна туберкулоза  смееме ли да ја заборавиме чумата од минатото

Белодробна туберкулоза – смееме ли да ја заборавиме чумата од минатото?

на 11.2016 - Здравје

Белодробната туберкулоза обележа значаен период од историјата на човештвото, беше синоним за страв и трепет меѓу населението,безмилосно пустошеше цели семејства.

На едноставен начин научете го вашето детето да го цени тоа што го правите за него

На едноставен начин научете го вашето детето да го цени тоа што го правите за него

на 11.2016 - Здравје

Нема родител кој не би направил сѐ за своето дете. Без разлика колку е интелектуално развиен и финансиски поткован тој секогаш ќе го вложи својот максимум за да го заштити и усреќи своето најмило.

Акутен миокарден инфаркт со елевација на СТ сегментот СТЕМИ  Патогенеза клиничка слика терапија

Акутен миокарден инфаркт со елевација на СТ сегментот (СТЕМИ) - Патогенеза, клиничка слика, терапија

на 11.2016 - Здравје

Акутен миокарден инфаркт со СТ сегмент елевација или СТМИ(ST Elevation Myocardial infarction)  претставува инфаркт каде што уште на првото направено ЕКГ наоѓаме елевација на СТ сегментот.

14 ти ноември Светски ден на дијабетот  Кои се најчестите симптоми  фотографии

14-ти ноември Светски ден на дијабетот - Кои се најчестите симптоми? (фотографии)

на 11.2016 - Здравје

Симптомите кои тука ги прикажуваме се најчести симптоми на дијабет. Некои од нив може да отсуствуваат или да укажуваат на...

Ѓумбир  многу здравје сместено во мал простор

Ѓумбир – многу здравје сместено во мал простор

на 11.2016 - Здравје

Минувајќи меѓу преполните рафтови свеж и сочен зеленчук во маркетите не е ни чудно што еден неправилен, бледо кафеав и неатрактивен корен речиси секогаш останува незабележан.

Како реагираат здравствените работници кога имаат пациент со ХИВ

Како реагираат здравствените работници кога имаат пациент со ХИВ?

на 11.2016 - Здравје

И по повеќе од три децении од појавувањето на ХИВ во светот и во Македонија, помеѓу здравствените работници постојат негативни ставови и перцепции кон лицата што живеат со ХИВ.

Стресот на родителите им штети на децата

Стресот на родителите им штети на децата

на 11.2016 - Здравје

Родителите изложени на високо ниво на стрес ги зголемуваат изгледите за појава на низа болести и кај своите деца, сугерира студија на американски научници.

Харвард потврди Компирот е штетен

Харвард потврди: Компирот е штетен!

на 11.2016 - Здравје

Речиси во секој дом компирот е неизоставен дел од семејната трпеза. Има голема хранлива вредност, вкусен е,ефтин и лесен за приготвување што го го прави еден од омилените продукти и кај младата и кај постарата популација.

Акутен коронарен синдром  Дефиниија патогенеза клиничка слика терапија

Акутен коронарен синдром - Дефиниија, патогенеза, клиничка слика, терапија

на 11.2016 - Здравје

Разкиката помеѓу нестабилна ангина пекторис и миокарден инафркт е во одредување на биохемиски маркери кои ја докажуваат некрозата на миокардот, односно покачени маркери одат во прилог на миокарден инфаркт.

Хормоните влијаат на ризикот од Алцхајмерова болест

Хормоните влијаат на ризикот од Алцхајмерова болест

на 10.2016 - Здравје

Истражувачите од Лондонскиот институт за психијатрија утврдиле дека слабеењето на помнењето е поврзано со намалено производство на естроген,што се случува при менопауза и дека овој проблемможе да се реши со хормонска терапија .

Активности за денот на мозочниот удар 29 10  сабота

Активности за денот на мозочниот удар (29.10 – сабота)

на 10.2016 - Здравје

По повод светскиот ден на мозочниот удар Здружението на невролози , Здружението мозочен удар и Невролошката секција на медицински сестри и техничари ве покануваат да ги проследите организираните активности.

1 2 3 4 5 6 7