20
1 2 3 4 5 6 7 
Американската Државна програма за партнерство ја подобрува регионалната безбедност

Американската Државна програма за партнерство ја подобрува регионалната безбедност

на 3.2015 - Балкан

Заедничката обука е дел од програмата за соработка. [AФП] САД им помагаат на земјите во регионот да ги подобрат своите одбранбени и воени капацитети, како и односите со НАТО.

Македонија и Србија ја зајакнуваат воената соработка

Македонија и Србија ја зајакнуваат воената соработка

на 3.2015 - Балкан

Војниците од Македонија и Србија учествуваа на вежбата Платинест волк 2015 во базата Југ во Србија. [AФП] Воено-воената соработка...

Жители од Балканот им помагаат на сириските бегалци

Жители од Балканот им помагаат на сириските бегалци

на 3.2015 - Балкан

Хуманитарен работник од Балканот теши дете од Сирија во бегалски камп во Турција. [Јасмин Реџепи] Кризата со која се соочуваат раселените од конфликтот во Сирија поттикнаа невладини организации ширум целиот свет да преземат акција.

Српската и косовската полиција разговараат за заедничките закани

Српската и косовската полиција разговараат за заедничките закани

на 3.2015 - Балкан

Шефот на ЕУЛЕКС, Габриел Маучи, ги пофали полициските директори на Косово и на Србија за состанокот во Белград на 10. март.

Косово се фокусира на членството во НАТО

Косово се фокусира на членството во НАТО

на 3.2015 - Балкан

Министерот на Косовските безбедносни сили, Хаки Демоли (лево), и командантот на силите генерал-полковник Кадри Кастрати присуствуваа на состанокот на 2-ри март во Брисел.

Американска програма му помага на Балканот да се доближи до НАТО

Американска програма му помага на Балканот да се доближи до НАТО

на 3.2015 - Балкан

Припадниците на Националната гарда на Мериленд вежбаат со војниците од Босна и Херцеговина. [Defense.gov] Програмата за воено...

Црна Гора сака да влезе во НАТО

Црна Гора сака да влезе во НАТО

на 3.2015 - Балкан

Францускиот претседател, Франсоа Оланд (десно), со црногорскиот премиер, Мило Ѓукановиќ, во Париз на 10. декември, рече дека неговата земја е против приемот на нови членови на НАТО.

Вооружените сили обучуваат лидери за нови глобални предизвици

Вооружените сили обучуваат лидери за нови глобални предизвици

на 3.2015 - Балкан

Британскиот генерал-мајор Џон Мур-Бик споделува совети со претставници од Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Грузија, Србија и од Украина.

Поморските вежби на Црното Море ја јакнат безбедноста во регионот

Поморските вежби на Црното Море ја јакнат безбедноста во регионот

на 3.2015 - Балкан

Постојаната поморска група Два на НАТО (СНМГ2) и турската, бугарската и романската морнарица одржуваат заедно вежби на Црното Море.

Србија и НАТО ја подобруваат воената соработка

Србија и НАТО ја подобруваат воената соработка

на 3.2015 - Балкан

Воено-воената соработка со НАТО вклучува обуки и јакнење на капацитетите на српските армиски сили за мировни мисии. [AФП]...

Несреќата во Србија го насочува вниманието на опасноста за мигрантите

Несреќата во Србија го насочува вниманието на опасноста за мигрантите

на 3.2015 - Балкан

Баратели на азил во Белград чекаат автобус за Унгарија. [Никола Барбутов/SETimes] Три лица се соочуваат со обвиненија за...

Албанија ја потврдува својата посветеност на НАТО

Албанија ја потврдува својата посветеност на НАТО

на 3.2015 - Балкан

ВЈТФ ќе се состои од Силите за одговор на НАТО, а најзастапена ќе биде копнената компонента, надополнета со воздушни, поморски и специјални сили.

Европа заинтересирана за енергија од Балканот

Европа заинтересирана за енергија од Балканот

на 3.2015 - Балкан

Хидроцентралите, како онаа во Вруток, Македонија, се начин балканските земји да осигурат енергетска независност. [Toмислав Георгиев/SETimes] Енергетската неизвесност ја тера Европа да бара решение за Западен Балкан.

Поблиските врски со НАТО ја подобруваат демократијата во Србија

Поблиските врски со НАТО ја подобруваат демократијата во Србија

на 3.2015 - Балкан

Српските граѓани мора да се едуцираат за бенефитите од соработката со НАТО, велат експертите и официјалните претставници.

Србија во дипломатски поход

Србија во дипломатски поход

на 3.2015 - Балкан

Српскиот премиер, Александар Вучиќ, (лево) се сретна со неговиот македонски колега, Никола Груевски (десно), на 16. февруари, пред заедничкиот самит во Скопје.

1 2 3 4 5 6 7