притисни ентер »

Извори

Астрономија

Нови мерења укажуваат на помал протонски радиус

Нови мерења укажуваат на помал протонски радиус

Користејки нов метод за мерење преку електронско расејување „Експериментот за одредување на протонскиот радиус“ (PRad) при установата-акцелератор  „Томас Џеферсон“ на минситерстовото за енергетика на САД, по половина век доби нова вредност за радиусот на протонот. Резултатот, неодамна објавен во Nature е плод на едно од најточните мерења направени

Илјадници чудни планети би можеле да орбитираат околу секоја супермасивна црна дупка

Илјадници чудни планети би можеле да орбитираат околу секоја супермасивна црна дупка

Во непосредна близина на хоризонтот на настани на супермасивна црна дупка, условите се прилично диви. Но патувајќи малку подалеку и другите објекти можат да бидат заробени во нејзиното гравитационото влијание – како ѕвездите кои орбитираат околу супермасивната црна дупка во центарот на нашата галаксија, Стрелец А *. Уметнички приказ на планети кои

Илјадници чудни планети би можеле да орбитираат околу секоја супермасивна црна дупка

Илјадници чудни планети би можеле да орбитираат околу секоја супермасивна црна дупка

Во непосредна близина на хоризонтот на настани на супермасивна црна дупка, условите се прилично диви. Но патувајќи малку подалеку и другите објекти можат да бидат заробени во нејзиното гравитационото влијание – како ѕвездите кои орбитираат околу супермасивната црна дупка во центарот на нашата галаксија, Стрелец А *. Уметнички приказ на планети кои

Ново Хоризонтскиот објект во Кајперовиот појас именуван “Аррокот”

Ново Хоризонтскиот објект во Кајперовиот појас именуван “Аррокот”

Како соодветен чин на почит кон најоддалечениот лет некогаш спроведен од вселенско летало, објектот од Кајперовиот појас- 2014 MU 69 е официјално именуван “Аррокот”.  Ова име претставува домороден американски термин што значи небо на алгонквински јазик. Композитска слика од примордијалниот затворен двоен систем 2014 MU69 што се наоѓа во Кајперовиот

Ново Хоризонтскиот објект во Кајперовиот појас именуван “Аррокот”

Ново Хоризонтскиот објект во Кајперовиот појас именуван “Аррокот”

Како соодветен чин на почит кон најоддалечениот лет некогаш спроведен од вселенско летало, објектот од Кајперовиот појас- 2014 MU 69 е официјално именуван “Аррокот”.  Ова име претставува домороден американски термин што значи небо на алгонквински јазик. Композитска слика од примордијалниот затворен двоен систем 2014 MU69 што се наоѓа во Кајперовиот

Физичари објавија дополнителни докази кои укажуваат кон нова Фундаментална Сила во Природата

Физичари објавија дополнителни докази кои укажуваат кон нова Фундаментална Сила во Природата

Сите нешта во нашиот универзум се привлечени или одбиени од страна на четирите фундаментални сили: гравитацијата, електромагнетната сила, како и слабата и јаката јадрена сила. Физичарите сега мислат дека забележале траги од активност на петта физичка сила која се јавува од атомот на хелиум. Ова не е прв пат истражувачите да укажуваат кон постоењето

Статија во магазинот ,,Nature“ ја преврти  теоријата за ѕвездената еволуција наопаку

Статија во магазинот ,,Nature“ ја преврти  теоријата за ѕвездената еволуција наопаку

Оваа недела, ,,Nature“ објави статија која што и пркоси на ѕвездената еволуција. ,, Мислам дека во наредните месеци астрофизичарите ќе треба да ги повторат нивните пресметки.“ – изјави Жил Фонтен, професор по физика на Универзитетот Монтреал, и еден од авторите на на статијата насловена ,, Огромно кислородно јадро од сеизмичката картографија на пулсирачко

Статија во магазинот ,,Nature“ ја преврти  теоријата за ѕвездената еволуција наопаку

Статија во магазинот ,,Nature“ ја преврти  теоријата за ѕвездената еволуција наопаку

Оваа недела, ,,Nature“ објави статија која што и пркоси на ѕвездената еволуција. ,, Мислам дека во наредните месеци астрофизичарите ќе треба да ги повторат нивните пресметки.“ – изјави Жил Фонтен, професор по физика на Универзитетот Монтреал, и еден од авторите на на статијата насловена ,, Огромно кислородно јадро од сеизмичката картографија на пулсирачко

Статија во магазинот ,,Nature“ ја преврти  теоријата за ѕвездената еволуција наопаку

Статија во магазинот ,,Nature“ ја преврти  теоријата за ѕвездената еволуција наопаку

Оваа недела, ,,Nature“ објави статија која што и пркоси на ѕвездената еволуција. ,, Мислам дека во наредните месеци астрофизичарите ќе треба да ги повторат нивните пресметки.“ – изјави Жил Фонтен, професор по физика на Универзитетот Монтреал, и еден од авторите на на статијата насловена ,, Огромно кислородно јадро од сеизмичката картографија на пулсирачко

Остатоци од ѕвезда што умира помагаат во разбирањето за тоа како се формирал сончевиот систем

Остатоци од ѕвезда што умира помагаат во разбирањето за тоа како се формирал сончевиот систем

Откритието ги надополнува некои од денешните теории за тоа како ѕвездите што изумираат го исполниле универзумот со материјал кој бил почетна точка за формирање на планетите и секако, молекулите кои се прекурзори за постоењето живот. Пред милијарда години, уште пред нашиот сончев систем да се создаде, ѕвезда бело џуџе која била дел од бинарен систем,