притисни ентер »

Извори

Емитер

Промовирана InnoTech Club, платформа за зголемување на свесноста за наука, технологија и иновации

Промовирана InnoTech Club, платформа за зголемување на свесноста за наука, технологија и иновации

Во услови кога се соочуваме со одлив на млади и кадар од земјава, а уделот на индустријата во БДП се намалува, го поставуваме прашањето како да создадеме економија базирана на знаење и на технолошки развој? Рубрика: Индустриски дизајн Соработник: Редакција Емитер Датум: Петок, 13 Декември, 2019 - 18:30 Image: проект иновации млади InnoTech Club Зголемување

Фото на неделатa: Ѕвездените експлозии во NGC 5468

Фото на неделатa: Ѕвездените експлозии во NGC 5468

Секоја суперновa е резултат од некоја sвездена експлозија. Во изминатите 20 години во галаксијата NGC 5468 се забележани голем број вакви настани. Рубрика: Астрономија и астронаутика Соработник: Невенка Стојановска Датум: Четврток, 12 Декември, 2019 - 10:15 Image: NGC 5468, фото Хабл (ЕСА/ НАСА) NGC 5468, фото Хабл ЕСА/ НАСА супернова хабл NGC 5468

Првиот целосно електричен комерцијален авион го направи првиот лет

Првиот целосно електричен комерцијален авион го направи првиот лет

Првиот целосно електричен комерцијален авион во светот го направи својот прв тест лет во вторникот. Авионот што полета од канадскиот град Ванкувер влеа надеж дека наскоро авиосообраќајот нема да биде еден од најнееколошките начини на превоз. Рубрика: Аеронаутика Соработник: Невенка Стојановска Датум: Среда, 11 Декември, 2019 - 12:45 Image: воздухопловство

Споредниот ефект на климатските промени – помали птици

Споредниот ефект на климатските промени – помали птици

Речиси 40 години во континуитет еден посветен тим истражувачи и волонтери ги мери димензиите на илјадниците птици што при лет се удриле во стаклените солитери во Чикаго, Илиноис. По анализите на мерењата тимот забележал еден изненадувачки тренд. Рубрика: Биологија Соработник: Невенка Стојановска Датум: Вторник, 10 Декември, 2019 - 12:00 Image: птици

Фото на неделата: Ќилибарна приказна од минатото на Земјата

Фото на неделата: Ќилибарна приказна од минатото на Земјата

За волја на вистината, сè што досега било најдено заробено во стврдната ќилибарна смола имало некоја зашеметувачка мистична естетика. А честопати овие прекрасни објекти можат да раскажат и некоја важна приказна од минатото на Земјата, што значи дека нивното откривање носи двојна добивка. Рубрика: Биологија Соработник: Невенка Стојановска Датум: Петок,

Дигиталната претпазливост помага за заштита на децата од Интернет закани

Дигиталната претпазливост помага за заштита на децата од Интернет закани

Одлуката кога треба да им дадете на вашите деца Интернет независност е една од најголемите дилеми со коjашто може да се соочи современиот родител. Кога гледате на Интернетот просторот како родител, ви се чини дека на секој чекор вашето дете го демнат нови закани – несоодветни содржини, обиди за измама за кражба на идентитетот, обиди за несоодветни

Криминалот поврзан со криптовалути е во пораст

Криминалот поврзан со криптовалути е во пораст

Кога станува збор за криминалот поврзан со криптовалути, глобалните губитоци оваа година пораснале за над 150% во однос на минатата година. Ова го открива извештајот на компанијата CipherTrace којашто се занимава  со форензика на блокчејнот. Во извештајот се нагласува дека штетата од криминалот поврзан со дигиталните валути изнесувала вртоглави 4,4

Извештаи на АЕК: подобри перформанси и намалено нејонизирачко зрачење од мобилните мрежи

Извештаи на АЕК: подобри перформанси и намалено нејонизирачко зрачење од мобилните мрежи

Во понеделникот АЕК ги презентираше резултатите од последните мерења за перформансите и квалитетот на јавните мобилни комуникациски мрежи на национално ниво. Истовремено беа презентирани и резултатите од мерењата за придонесот на новите технологии во вкупната вредност на нејонизирачко зрачење. Рубрика: Телекомуникации Соработник: Слободан Таневски

Првиот бразилски авион Сааб Грипен

Првиот бразилски авион Сааб Грипен

Неодамна, првиот бразилски авион (фабрички) Сааб Грипен Е, го направи првиот лет. Авионот, означен со 39-6001, полета од аеродромот на производителот Линкепинг (Linkőping) управуван од пилотот Ричард Јунберг. Рубрика: Аеронаутика Соработник: Перица Поповски Датум: Среда, 4 Декември, 2019 - 12:15 Image: авион Грипен Gripen JAS Gripen SAAB Сааб Бразил

Биосензори за следење на “шеќерот” преку солзи

Биосензори за следење на “шеќерот” преку солзи

Во светот се регистрирани околу 380 милиони дијабетичари, а според Светската здравствена организација бројот на лица со дијабетес вртоглаво се зголемува од година во година, така што се очекува до 2035 година да порасне на 580 милиони луѓе. Кај лицата што патат од шеќерна болест од извонредно значење е следењето на нивото на гликоза во нивниот крвоток