притисни ентер »

Извори

Хит кујна

Рецепт за вкусни велешки пишии

Рецепт за вкусни велешки пишии

Фото: Хит Кујна Состојки: 500 гр брашно 1коцка квасец 3 дл вода 1 /2 лажичка шеќер 1 лажичка сол Подготовка: Квасецот го потопуаме со млаката вода и шеќерот и го оставаме десетина минути да надојде. Од останатите состојки и надојдениот квасец замесуваме тесто и го оставаме да одмори и да нарасне околу 45 минути. Од готовото тесто откинуваме парче,

Леб со сода и без квасец

Леб со сода и без квасец

Ако немате квасец или сакате да испробате нешто ново – брз и лесен рецепт за леб со сода бикарбона. Состојки: 450 гр меко брашно 1,5 лажички сода бикарбона 1 лажичка сол 1 лажичка шеќер 400 мл јогурт или матеница Подготовка: Измешајте ги сите суви состојки и полека додадете јогурт или матеница. Мешајте кратко, само додека не се соединат сите состојки

Nutribella кекси, солени грицки и протеински плочки – Вашиот вкусен и здрав избор за секој ден

Nutribella кекси, солени грицки и протеински плочки – Вашиот вкусен и здрав избор за секој ден

Nutribella нуди свежи, вкусни и здрави интегрални производи од цели зрна житарки. Со внимателно одбрани и комбинирани квалитени природни состојки, подготвени на традиционален начин, добиен е широк спектар на вкусови и можност потрошувачите да уживаат во слатките и солени вкусови на здрав начин. Во подготовката не е користен бел шеќер, нема заситени

Овошна вода за подобро здравје

Овошна вода за подобро здравје

Во светот веќе некое време е хит ароматизираната вода, односно водата збогатена со овошје. Еве како истата да си ја подготвите дома. Основниот рецепт вклучува вода и овошје, како и зачини по желба. Исечете го овошјето на помали парчиња. Може да ги користите и зачините како лаванда, роза, ванила и слично. Добра комбинација е и ѓумбирот или чиа семето

Куглов со суво овошје

Куглов со суво овошје

Состојки: 3 јајца 6 лажици шеќер 3 лажици масло 6 лажици брашно 1 прашок за пециво 400 гр суво сецкано овошје и јатки (суви смокви, сливи, брусница, урми, ореви, бадеми, лешници и сл) Подготовка : Трите белки се матат пенасто, откако ќе се формира цврста пена постепено се додава шеќерот. Кога смесата добро ќе се измати се додава маслото и жолчките

Сезоната започна! Еве како да направите сарма со лист од зелка

Сезоната започна! Еве како да направите сарма со лист од зелка

СОСТОЈКИ: 1 главица кисела зелка 500 гр мелено месо 1 главица кромид 1/2 страк праз 4 чешниња лук ориз 100 гр сланина 2 лажички пипер сол бибер НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: Ситно исечканиот кромид, лук и празот пропржете ги на загреано масло, па додедете ја сланината, месото и оризот. Додајте зачини и добро измешајте. Листовите кисела зелка измијте ги со вода,

Рецепт за АЈВАР – се прави и дома на шпорет

Рецепт за АЈВАР – се прави и дома на шпорет

Во морето од рецепти за ајвар, еве како да направите ајвар со минимален број на намирници, а ќе добиете фин и кремаст намаз. 1кг. Црвени пиперки ½ кг домати 10 гр. Сол 1 дцл. Масло

За долг живот, јадете готвена храна

За долг живот, јадете готвена храна

Готвените јадења го продолжуваат животот, покажала една студија. Луѓето кои готват пет пати неделно имаат 47% повеќе шанси да бидат живи после 10 години. „Стана јасно дека готвењето е здрава навика“, вели професорот Марк Валквист и додава: „Таа заслужува место во образованието во текот на животот, политиката, јавното здравје и планирање на потрошувачката

Малите тајни на големите мајстори: Како да направите совршено пире од компир

Малите тајни на големите мајстори: Како да направите совршено пире од компир

Грутки во компир пире? Звучи познато? Професионалните готвачи овој проблем го немаат. Во што е тајната? Во посебната состојка која компир пирето го прави мазно, но и уште повкусно. Се работи за крем сирење. Малите тајни на големите готвачи: Тајна состојка која пирето го прави совршено кремасто и вкусно Оваа состојка многумина не ја ставаат во компир

Експресен појадок, вкусни уштипци!

Експресен појадок, вкусни уштипци!

Состојки: 1 јајце 200 гр брашно ½ кесичка прашок за пециво малку сол 1,5 дл јогурт масло Подготовка: Во сад се мати јајцето со јогуртот, се додава сол и брашно. Се додава прашок за пециво. Се загрева маслото на тава. Од тестото се вадат топчиња и се пржат од двете страни.Се вадат и се ставаат на хартија да ја впие маснотијата.