притисни ентер »

Извори

Иновативност

ВИДЕО: Автоматски ѕидови со кои ќе направите посебни соби за неколку минути

ВИДЕО: Автоматски ѕидови со кои ќе направите посебни соби за неколку минути

Како што расте популацијата на Земјата, така се намалува слободниот простор за изградба на нови станбени простори, особено во големите градови. Тоа значи помалку простор за живеење. Ова е проблем насекаде, но особено во густо населените азиски градови, каде што луѓе живеат и во станови со големина на една просечна соба, во кои мора да се снајдат да

Министерството за финансии има три сценарија за корона кризата – поволно, неповолно и најнеповолно!

Министерството за финансии има три сценарија за корона кризата – поволно, неповолно и најнеповолно!

Наплатата на вкупните приходи во јануари беше за 4,6% и февруари за 4% беше за повисока во однос на минатата година, од кои во јануари порастот на даноците и придонесите е 10,7%, додека во февруари 6,1%. Овие резултати беа во рамки на проекциите за овие месеци. Позитивните движења продолжија во првата половина од март, изјави на денешната прес-конференција

Работа од дома или како повеќе не ни се потребни старите навики за од канцеларија да се “префрлиме” во аголот од дневната соба

Работа од дома или како повеќе не ни се потребни старите навики за од канцеларија да се “префрлиме” во аголот од дневната соба

Веќе станува нормална пракса многу македонски компании од практичен аспект да се одлучуваат за полиберални правила за начинот на работата и даваат поголема слобода за изборот на локацијата на своите вработени за извршување на обврските. Сепак најважната  цел за секоја компанија е работата да биде завршена. Како што нашата земја се соочува со епидемијата

ФИТР: 158 предлог дигитални решенија за справување со последиците од КОВИД – 19 одат во финална селекција

ФИТР: 158 предлог дигитални решенија за справување со последиците од КОВИД – 19 одат во финална селекција

Вкупно 158 од 546 пристигнати иницијативи одат во фаза на финална селекција на јавниот повик КРЕАТОН наменет за креирање на дигитални алатки и решенија за справување со последиците од КОВИД-19. С ите апликанти чии иницијативи поминаа претселекција, во следните 48 часа треба да изработат на активности и буџет, како и куса видео презентација (pitch)

Израел преку мобилните телефони ќе ги следи граѓаните за да спречи ширење на новиот коронавирус

Израел преку мобилните телефони ќе ги следи граѓаните за да спречи ширење на новиот коронавирус

Владата на Израел неодамна одобри итни мерки за пронаоѓање на лицата за кои постои сомнение или потврдено е дека биле заразени со коронавирусот, така што ќе ги набљудува нивните мобилни телефони. Ова веднаш поттикна загриженост за приватноста во земјата. Кабинетот едногласно ја одобри употребата на технологијата – развиена првично за цели на борба

Вирози и како да се заштитиме од нив? Има ли домашни производи со витамини за зголемување на имунитет?

Вирози и како да се заштитиме од нив? Има ли домашни производи со витамини за зголемување на имунитет?

Најсигурен начин за заштита од вирози се витамините и храната, односно внесувањето прехранбени производи богати со широк спектар витамини. Наспроти верувањето дека зимата, ладното време или пак премините од една во друга сезона се погодни за појава на вирусни инфекции, сепак вирусите се појавуваат, а подложноста на организмот зависи од тоа колку е

Арсовска: Итно да им се помогне на микропретпријатијата, зашто нема да останат компании кои ќе генерираат средства во буџетот

Арсовска: Итно да им се помогне на микропретпријатијата, зашто нема да останат компании кои ќе генерираат средства во буџетот

Данела Арсовска, претседател на Сојузот на Стопански комори, во вечерашната Топ Тема на Телма телевизија, истакна дека сетот на мерки треба да се подобри неодложно е да се помогне на компаниите, веднаш, итно, сега, затоа што нема да останат компании кои ќе генерираат средства во буџетот. Мора да се знае доколку сега, веднаш неодложно не им се помогне

ОКТА донираше 50.000 евра за здравството

ОКТА донираше 50.000 евра за здравството

ОКТА преку донација на медицинска опрема во вредност од 50.000 евра ќе го поддржи здравствениот систем во справувањето со епидемијата предизвикана од вирусот САРС-КоВ-2. Компанијата веќе набави еден видео бронхоскоп и 16 инфузиони пумпи, апарати кои од Министерството за здравство беа посочени како неопходни во моментов. Целата набавена опрема деновиве

За да помогне во борбата со корона вирусот, Јужна Кореја ќе исплати по 730 евра на секое домаќинство

За да помогне во борбата со корона вирусот, Јужна Кореја ќе исплати по 730 евра на секое домаќинство

Јужна Кореја најави дека на сите семејства, освен на најбогатите, итно на сметка ќе им префрли пари за полесно да се справуваат со кризата поради корона вирусот, а планира и уште едно дополнување на буџетот за да се ублажи притисокот врз стопанството. На секое домаќинство, со исклучок на 30% кои имаат највисоки примања, ќе им исплати по 730 евра итна

#ОСТАНЕТЕДОМА, вежбајте со Неотел и Crossfit Скопје и #ОСТАНЕТЕЗДРАВИ

#ОСТАНЕТЕДОМА, вежбајте со Неотел и Crossfit Скопје и #ОСТАНЕТЕЗДРАВИ

Со оглед на препораките од надлежните институции за превенција од ширењето на COVID-19, НЕОТЕЛ во соработка со спортскиот клуб CROSSFIT Скопје, овозможи видеа со специјални Crossfit вежби за да можат сите заинтересирани да вежбаат од своите дневни соби. Тренерот Жарко Батиќ како дел од тимот на CROSSFIT Скопјe ќе се погрижи секојдневно да им претстави