притисни ентер »

Извори

KARIERA

За јануари, февруари и март граѓаните ќе добијат 5,59 милиони евра од Мој ДДВ

За јануари, февруари и март граѓаните ќе добијат 5,59 милиони евра од Мој ДДВ

Парите ќе ви бидат исплатени и покрај кризата и вонредната состојба. Не се разговара за целосно укинување или стопирање на проектот Мој ДДВ, сите граѓани што скенирале сметки ќе си ги добијат назад средствата, порача денеска министерката за финансии Нина Ангеловска. -Пристигнаа доста предлози од граѓани што велеа дека треба да покажеме и ние солидарност

Работа од дома или како повеќе не ни се потребни старите навики за од канцеларија да се „префрлиме“ во аголот од дневната соба

Работа од дома или како повеќе не ни се потребни старите навики за од канцеларија да се „префрлиме“ во аголот од дневната соба

Веќе станува нормална пракса многу македонски компании од практичен аспект да се одлучуваат за полиберални правила за начинот на работата и даваат поголема слобода за изборот на локацијата на своите вработени за извршување на обврските. Сепак најважната  цел за секоја компанија е работата да биде завршена. Како што нашата земја се соочува со епидемијата

Ратите за исплата на кредитите ќе се одложат, ама граѓаните ќе мораат да платат плус камата

Ратите за исплата на кредитите ќе се одложат, ама граѓаните ќе мораат да платат плус камата

Грејс периодот од шест месеци кои граѓаните ќе го добијат за исплата на ратите на кредитите ќе значи и обврска за плаќање на камати за тие месеци кои ќе се вметнат во ратата по истекот на грејс периодот. Народски кажано, одложувањето на плаќање на кредитите ќе дојде по своја наплата кога по изминувањето на грејс периодот ќе треба да се плати двојно

Работниците кои ќе останат без работа поради кризата ќе добиваат надомест од државата согласно нивниот стаж

Работниците кои ќе останат без работа поради кризата ќе добиваат надомест од државата согласно нивниот стаж

Сите граѓани кои ќе останат без работа поради кризата предизвикана  од ширењето на коронавирусот, од државата ќе добиваат надомест во висина од 50 проценти од нивната месечна плата во измината година. Времетраењето на исплатата на надоместокот ќе зависи од должината на работниот стаж на работникот. -За граѓаните кои ќе сотанат без работа поради кризата

Трудниците бараат Владата да им го продолжи трудничкото отсуство поради коронавирусот

Трудниците бараат Владата да им го продолжи трудничкото отсуство поради коронавирусот

На социјалната мрежа Фејсбук група од неколку стотина членови на групата „Мајки на трудничко“, основана за сите мајки на кои им истекува породилното отсуство, бара продолжение на отсуството. Тие пишуваат, дека поради настанатата ситуација со коронавирусот не се во можност да ги остават нивните бебиња и да тргнат на работа. Групата упатува барање до

СЗО: Здравите да не носат маски, штетни се

СЗО: Здравите да не носат маски, штетни се

Здравите луѓе да не носта маски, повторно апелираат од Светската здравствена организација, нагласувајќи дека тие се потребни замо за оние кои се заразени со коронавирусот или пак за луѓето кои се грижат за пациенти. Си Ен Ен ка пренесува изјавата на директорот за управување со вонредни состојби на СЗО, Мајкл Рајан, во која тој вели дека нема конкретни

Јавната администрација куртули, функционери на минималец, половина плата за тие што изгубиле работа

Јавната администрација куртули, функционери на минималец, половина плата за тие што изгубиле работа

Компании кои се погодени од кризата, меѓу нив и медиуми ќе добијат за април и мај субвенција од државата во износ од мимална плата или 14.500 денари месечно по работник. Сите функционери ќе земаат истовремено во тие месеци само по 14.500 денари односно минималец – а таква плата ќе има и претседателот на државата, премиерот, министрите, директорите

Министерство за здравство отвори донациски сметки

Министерство за здравство отвори донациски сметки

Министерството за здравство отвори наменски донациски сметки поради големиот интерес за донации. За директна финансиска помош во парични донации за набавка на стоки, добра и услуги кои се потребни заради заштита на населението од коронавирус, средствата може да се уплатат на: Во денари: Сметка бр. 1900100434 785 K2; Депонент на: НБРМ; Приходна шифра

МБА: Банките се согласија на одлагање на плаќањата на кредитите за 6 месеци

МБА: Банките се согласија на одлагање на плаќањата на кредитите за 6 месеци

Најголемиот број на банки во Македонија, сите големи банки, постигнаа усогласеност, преку своите понуди да овозможат одлагање на отплатата на кредитните обврски до 6 месеци за кредитокорисниците – физички лица, најдоцна до 30 септември 2020 година, соопшти Македонската банкарска асоцијација. Би сакале да нагласиме дека сите овие мерки, кои вклучуваат

ГРАЃАНИТЕ ДА НЕ СЕ ИСКЛУЧУВААТ ОД СТРУЈА, ПАРНО И ВОДА - Регулаторна преговара за рати за режиските трошоци

ГРАЃАНИТЕ ДА НЕ СЕ ИСКЛУЧУВААТ ОД СТРУЈА, ПАРНО И ВОДА - Регулаторна преговара за рати за режиските трошоци

Регулаторна комисија за енергетика ја известува јавноста дека останува во сила препораката што пред две недели ја упатиле до компаниите кои што се вршители на енергетски дејности, како и до јавните претпријатија што се даватели на водни услуги  поради состојбата со пандемијата КОВИД-19 да се воздржат од исклучување на граѓаните од соодветните системи