притисни ентер »

Извори

Мои рецепти

Поховани шницли со сос од павлака и лук

Поховани шницли со сос од павлака и лук

1. Месото убаво се мие под млаз студена вода. Потоа шницлите се толчат со толчник за месо. Им ставаме сол и бибер. 2. Припремаме 3 садови за брашно, презла и јајца. Шницлите ги провлекуваме во брашно, па во јајцата и во презлата. 3. Во длабоко тавче ставаме масло, го загреваме и ги пржиме шницлите на тивко по 3мин.до златна жолта боја. 4. Се вадат

Салата од наут со пилешко

Салата од наут со пилешко

Припрема - Наутот сварете според рецепт кој овде стои - а најлесно да си купите конзервиран, јас веќе не варам. - Направете го дресингот од маслото, солта и сокот од лимонот, додадете магдоносот. - Исецкајте го пилешкото месо - Сварете и исецкајте или изрендајте го морковот - ваш избор. - Спојте ги измиениот и прецедениот наут, месото и морковот, залијте

Цветови

Цветови

Се замесува тесто од јајцата, сол, квасец, масло, шеќер... се додава брашното и се меси убаво да е намеко месено. Се ставаат семиња од Натура по желба... Се сучи кора дебела 1 см и се сечат со калап. Се печат на 200 степени, 15 минути...лесни и брзо се прават.

Едноставна чоколадна торта/колач

Едноставна чоколадна торта/колач

И оваа е чоколадна торта, а морам да признаам дека лесните и чоколадни торти дома кај нас се омилени, хехе. Најпрво ја топиме чоколадата заедно со маргаринот. Откако малку ќе се подизлади заедно со јајцата, шеќерот ги мешаме со миксер, и потоа ги додаваме брашното и пецивото, и матиме со миксер додека не добиеме хомогена смеса. Така добиената смеса

Ориентална салата

Ориентална салата

Прво на сува тава ги тостираме семките од тиква на Натура и бадемите. Ги оставаме да се оладат. Пилешкиот стек го динстаме со сол и зејтин, на тивок оган. Кога е готов трeба да се олади. Марулата и руколата се мијат и се поставуваат на дното на чинијата. Врз нив се става сечениот стек и тостираните бадеми и семки од тиква. Преливот за салата се прави

Телешка шкембе чорба со супа од телешка коска

Телешка шкембе чорба со супа од телешка коска

Мене најубава и највкусна чорба. А денес на менито е чорба од шќембе. 1. Во сад го ставаме шкембето, морковот и компирите да се варат. Кога ќе се сварат шќембето се сечка на ленти, а морковите и компирите се пасираат. 2. Коската телешка се вари 1 саат во експресен лонец. (Тоа може да се направи одвечер). Кога ќе се свари се остранува коската и се прецедува

Чоколадна салама со темно чоколадо

Чоколадна салама со темно чоколадо

Чоколадото со путерот и шеќерот во прав се топи на пареа додека се добие кремаста смеса. Оставаме малку да олади. Јајцата ги матиме и ги додаваме во чоколадната смеса Ги додаваме оревите и лешниците како и кршените плазма бисквити. Бисквитите се кршат некои на поголеми, некои на поситни парчиња. Го додаваме румот. Оставаме смесата да се олади околу

Кростата со малини и џем од кајсии

Кростата со малини и џем од кајсии

Прво го замесуваме тестото. Во брашното го ставаме на коцки исечениот путер. Замесуваме и потоа го додаваме јајцето, шеќерот, солта и пецивото. Замесуваме повторно и добиваме мазно потврдо тесто. Тестото замотано во најлонска фолија го ставаме во фрижидер да одстои малку (околу 1 час). Садот за кростата го премачкуваме со путер (и дното и страните)

Интегрална фокача (посно)

Интегрална фокача (посно)

Оваа варијанта на фокача е посна, но исто така и доста здрава, богата со семки и семиња, богата со влакна за фит форма. Најпрво квасецот со шеќерот го растворуваме во малку млака вода. Откако ќе почне да стасува, се додава маслиново масло и водата, па се истураат овесните трици, интегралното брашно и белото брашно. Сето тоа се меша со лажица за да

Колач од урда и гриз со овошје

Колач од урда и гриз со овошје

Овој рецепт доаѓа од Украина, колачот многу е вкусен и лесен за јадење. Јајцата изматете ги со шеќер. Урдата изблендирајте ја на блендер со ванила и павлака. Во урдата додајте ги матените јајца, гриз и пециво, па тестото убаво промешајте го. Тепсијата постелете ја со мрсна хартија и истурете од тестото (ако тавата е Делимано нема потреба од хартија)