притисни ентер »

Извори

Наше здравје

Најголеми грешки на родителите кога детето треба да учи

Најголеми грешки на родителите кога детето треба да учи

не терајте го детето да учи за оценка; не условувајте го со подароци неговиот успех во училиште; не барајте совршенство; не споредувајте го со другите деца; не пишувајте му ги домашните задачи. На тој начин, детето не само што нема да изгради навика за учење, одговорност и да развие техники за учење туку ќе очекува и во иднина родителот на тој начин

Симптоми ако вашето дете е малтретирано од неговите другарчиња

Симптоми ако вашето дете е малтретирано од неговите другарчиња

Може да се случи вашето дете да го малтретираат неговите школски другари, кои се најчесто постари од него. Ако не ви се довери, тешко ќе дознаете што се случува, па за секој случај обрнете внимание на следните симптоми: Ако се жали на болест само кога треба да оди на училиште. Одеднаш попушта во оценките. Од училиште се враќа со модринки или со скината

Сало околу половината е знак за здравствен ризик

Сало околу половината е знак за здравствен ризик

Нас­лој­ки­те од са­ло око­лу по­ло­ви­на­та кои по­пу­лар­но ги на­ре­ку­ва­ме „пив­ски сто­мак“ или, пак, „љу­бов­ни пер­ни­чи­ња“, не се са­мо ви­шок на­соб­ра­ни мас­но­тии, ту­ку и знак за здрав­ствен ри­зик. Име­но, кај лу­ѓе што има­ат про­сеч­на те­лес­на те­жи­на, а се­пак има­ат са­ло око­лу по­ло­ви­на­та пос­тои мно­гу по­го­лем ри­зик

Пет бил­ки што ле­ку­ва­ат ан­кси­оз­ност

Пет бил­ки што ле­ку­ва­ат ан­кси­оз­ност

Ма­то­чи­на, ва­ле­ри­ја­на, кан­та­ри­он, мај­чи­на ду­шич­ка и ла­ван­да се  рас­те­ни­ја што ги ели­ми­ни­ра­ат воз­не­ми­ре­нос­та и стра­вот, ги уб­ла­жу­ва­ат стре­сот, неп­ра­вил­на­та ра­бо­та на ср­це­то, гла­во­бол­ка­та и не­со­ни­ца­та. Ви от­кри­ва­ме ре­цеп­ти за ле­ко­ви­ти ча­е­ви што се пра­ват од овие бил­ки. МА­ТО­ЧИ­НА Глав­на­та

РЕЦЕПТ за стар руски мевлем што лекува многу болести

РЕЦЕПТ за стар руски мевлем што лекува многу болести

Овој рецепт се користи долги години во Русија. Тоа што е најважно е дека може да се направи многу лесно, а помага за многу здравствени состојби За подготовка на стар традиционален руски рецепт што лекува многу здравствени состојби потребни се само три состојки. 400 мл ладно цедено маслиново масло 1 јајце 60 г пчелин восок Подготовка: Сварете ги јајцата,

Дали оптимизмот и песимизмот се вродени?

Дали оптимизмот и песимизмот се вродени?

Оптимизмот го продолжува животот повеќе и од откажувањето од пушење, од правилната исхрана или од вежбањето. Песимизмот ја држи личноста во постојан стрес, а тоа предизвикува намалување на имунитетот и појава на болести Според истражувањата, песимистите полесно се откажуваат и запаѓаат во депресија, а оптимистите имаат поголем успех на работа. Кога

Мажите сакаат жената да го направи првиот чекор во сексот

Мажите сакаат жената да го направи првиот чекор во сексот

Жените денес се современи сирени, самостојни, силни и отворени. Сето тоа може да го повреди машкото его, па неопходно е што почесто да му ги покажувате своите чувства на партнерот. Не така одамна мажите не се грижеле за својот успех или неуспех во љубовните вештини зашто тогаш се сметало дека жените не се во позиција да им судат. Во меѓувреме, жените

Ах тие училишни клупи?

Ах тие училишни клупи?

Истата големина го компромитира комфорот Стандардните големини на училишните клупи го компромитираат комфорот и го оптоваруваат потпирањето на учениците кои се особено високи или ниски. Седењето го зголемува ризикот од прекумерна тежина Бидејќи тоа е една од најпасивните работи што можете да ги правите кога не се троши многу енергија. На тој начин

Кои се симптомите на скриен стрес?

Кои се симптомите на скриен стрес?

Експертите посочуваат дека темпото на модерниот живот е причина луѓето често да не забележат дека нивното тело веќе долго време се бори со симптомите на стрес. Италијанските експерти за оваа проблематика експериментирајќи врз пациенти, ги уловиле основните знаци на депресија и на стрес. Не е толку тешко да се утврди СОС-сигналот за постоење на стрес

Среќата се  „лепи“  за оптимистите?

Среќата се  „лепи“  за оптимистите?

Иако се чини дека оптимистите ги привлекуваат позитивните случувања, тие всушност одат кон позитивните нешта и сè што е позитивно се „лепи„ за нив. Песимистите се стремат кон негативното и сè што е негативно го собираат. Кога човекот е оптимист, полесно ги надминува животните тешкотии, во подобри односи е со себе и со својата околина и полесно ги надминува