притисни ентер »

Извори

Pharma News

„Алкалоид“ со известување за фалсификати – дезинфициенси

„Алкалоид“ со известување за фалсификати – дезинфициенси

Споделете со пријателите! Tweet Почитувани потрошувачи, Би сакале да ве известиме дека на пазарот се појавија производи што претставуваат фалсификати на средствата за дезинфекција произведени од „Алкалоид“ – Ecosal® и Dezintal®, кои се воедно и заштитени трговски марки на „Алкалоид“ АД Скопје. Aпелираме до купувачите да внимаваат при купувањето бидејќи

Несоница и улога на мелатонин во третманот

Несоница и улога на мелатонин во третманот

Споделете со пријателите! Tweet Постојат два типа на несоница кои го карактеризираат нарушувањето или одржувањето на сонот, примарна и секундарна несоница Н есоницата е нарушување на заспивањето и/или одржување на спиењето. Ваквите состојби треба да се третираат со оглед на фактот дека спиењето е физиолошка потреба и услов за квалитетен живот. Луѓето

Состојба со COVID-19 во Македонија и светот (30.03.2020)

Состојба со COVID-19 во Македонија и светот (30.03.2020)

Споделете со пријателите! Tweet На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19. П ријавени се вкупно 44 нови случаи на COVID-19 од 7 градови. Најголем број од пријавените лице се со место на живеење во Куманово (Табела 1). Табела 1. Дистрибуција на заболени од COVID-19 по град и општина, РС Македонија, 2020 Град Број на заболени

Што е гастритис

Што е гастритис

Споделете со пријателите! Tweet За повеќето луѓе гастритисот не е тешка болест и со адекватна терапија, состојбата може брзо да се подобри. Што е гастритис? „Постојат акутен гастритис кој се појавува одненадеж и трае кратко време или хроничен гастритис кој се развива постепено и трае подолго.“ Г астритис е воспаление на слузницата на желудникот. Тој

Киноа – Мајка на сите зрна

Киноа – Мајка на сите зрна

Споделете со пријателите! Tweet Уште во време на инките, била нарекувана „Мајка на сите зрна“ З вучи нереално но, постојат повеќе од 1.800 различни видови на киноа. Белата и жолтата киноа го имаат дефинитивно најблагиот вкус, така што тие може да бидат ваш прв избор. Црвената и црната квиноа пак, имаат малку посилни вкусови, но тенденција да ја задржат

Кој хороскопски знак е најодмаздољубив?

Кој хороскопски знак е најодмаздољубив?

Споделете со пријателите! Tweet Хороскоп за 13-та недела : Кои хороскопски знаци знаат да простат, а кои сако го чекаат моментот да се одмаздат. Прочитајте и  дознајте сега! Овен Благодарение на владејачката планета Марс, Овнот нема да се спротивстави туку веднаш ќе одговори со навреда. Бик Биковите не забораваат ништо, а камоли за работите што ги

Состојба со COVID-19 во Македонија и светот (27.03.2020)

Состојба со COVID-19 во Македонија и светот (27.03.2020)

Споделете со пријателите! Tweet На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19. П ријавени се вкупно 22 нови случаи на COVID-19 од 7 градови. Најголем број од пријавените лице се со место на живеење во Скопје (Табела 1). Табела 1. Дистрибуција на заболени од COVID-19 по град и општина, РС Македонија, 2020 Град Број на заболени

Состојба со грип/заболувања слични на грип во Република Северна Македонија, сезона 2019/2020 за 12-та недела

Состојба со грип/заболувања слични на грип во Република Северна Македонија, сезона 2019/2020 за 12-та недела

Споделете со пријателите! Tweet Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (12-та недела, до 22.03.2020) В о текот на 12-та недела од 2020 година, пријавени се 671 (I=32,4/100.000) случаи со грип/ заболувања слични на грип, намалување од 62,6% во споредба со минатата недела (n=1.792). Бројот на пријавени лица споредено со 12-та недела

Амбивалентност: Да сакаш две спротивни работи [1 дел]

Амбивалентност: Да сакаш две спротивни работи [1 дел]

Споделете со пријателите! Tweet На секој од нас му е јасно дека мора да се мобилизира кога треба и да го направи првиот чекор. Но, во која насока? Н а секој од нас му е јасно дека мора да се мобилизира кога треба и да го направи првиот чекор. Но, во која насока? Замислете ситуација: Нашиот пријател е тажен. Тој продолжува да го губи својот круг на

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ започнува со тестирање за детекција на коронавирусот (Ковид-19)

Клиничката болница „Аџибадем Систина“ започнува со тестирање за детекција на коронавирусот (Ковид-19)

Споделете со пријателите! Tweet „Аџибадем Систина“ набави 15.000 тестови за детекција на Ковид-19, капацитетот е до 300 тестови дневно по цена од 1.200 денари „Клиничката болница „Аџибадем Систина“ започнува со тестирање за детекција на ( Ковид-19 ).“ Т естирањето се врши единствено со претходно закажување термин преку телефонскиот број 02/3099500,