Бугарска експертка: Добриот леб почнува да мувлосува на третиот ден
Слободен Печат - пред 10 часа
Добриот леб може да се препознае по тоа што почнува да мувлосува на третиот ден – калапот покажува дека производот е оригинален и само со квалитетни состојки. Во исто време, лебот од увоз е поиздржлив бидејќи содржи конзерванси, особено лебот што доаѓа од Германија. Ова за БНТ го коментира Маријана Кукушева, претседател на Националниот сојуз на пекари и слаткари. Добиј ги најважните вести, бесплатно на Viber Кукушева нагласи дека бугарскиот леб има одлични квалитети, се прави од најдобрата пченица и „секоја шпекулација на неспособни луѓе дека се користи сточна храна се само обид за навреда“. Според неа, добро е за конкуренцијата и за потрошувачите што во големите синџири продавници има свежо печени производи, пренесува „Сега.бг.њус“. Поради сувото и сончево време, златното зрно во Бугарија има исклучително висока содржина на протеини. Има години кога квалитетот на пченицата опаѓа поради врнежите и влагата. Оваа година сонцето направи прекрасна работа“, објасни експертката. Според неа, во оваа фаза нема причини за поскапување на лебот и цените ќе останат стабилни барем до крајот на годината (дотогаш е на сила нултата стапка на ДДВ). „Бугарија произведува многу пченица и извезува значителни количини. Но, во моментов цената на пченицата е многу ниска, а логистиката е многу скапа и не вреди да се транспортира евтина стока со многу скап транспорт“, така што нема опасност од прекумерен извоз, смета Кукушева. Претседателката на синдикатот ја коментираше и веста за големото поскапување на кравјиот путер и „ризикот“ од поскапување и на печивата. Таа истакна дека секогаш во овој период од годината се зголемува цената на путерот (производителите на слатки складираат за да ја задоволат големата побарувачка околу божиќните и новогодишните празници)....