притисни ентер »

Топ вести

Колумни

Илинденска Македонија

Илинденска Македонија

Илинденска Македонија Несуденото име, пробниот балон кој траеше само некој ден, пред да ни се смести за целосна употреба Северната, географската одредница. Илинденска ќе беше историско идеолошка, но ќе не легитимираше како 40тина години постар народ. Како и да е, главниот проблем е во тоа што актуелната власт се согласи да даде се’! Да смени име за

Да го олесниме Тешкото

Да го олесниме Тешкото

„Еве ме на врвот се искачив. Сам.                                                                           Тука не ме следи око ничие.                                                                                       И што? Јас во себе пак го шепотам                                                                           Жалосниот сон на своето

Златна книга на македонската преродба

Златна книга на македонската преродба

Саможртвата за високите идеали на струшките браќа е светол пример за нас - Македонците. Токму затоа народ што слави големи јубилеи, поткрепени со исклучителни дела, може и треба да ја бара смислата за континуитетот низ вековите. Димитрија Миладинов со своето дејствување го пробуди чувството за значењето и за убавината на македонскиот јазик и изврши

Проф. Цуцуловски: Македонци бидете без грижа – сте биле, сте и ќе бидете, колку тоа некому и да не се допаѓало

Проф. Цуцуловски: Македонци бидете без грижа – сте биле, сте и ќе бидете, колку тоа некому и да не се допаѓало

ЗА ФАКТИТЕ. Фактите имаат необични својства. Тие постојат, сеедно дали некому му се допаѓаат или не. Ако некој (или некои) има доволно брутална моќ да ги уништи, тогаш останува фактот дека тие факти биле уништени. А тој факт – фактот дека некои факти биле уништени – веќе никој не ќе може да го уништи, колку и да се труди. Тоа што важи за секој факт,

Владата не случајно го заборава АСНОМ

Владата не случајно го заборава АСНОМ

На 2 Август 2021 година ќе се одбележат два значајни настана од историјата на македонскиот народ. Имено, тие настани се почетокот на Илинденското востание (2 Август 1903) и одржувањето на Првото заседание на Антифашистичкото собрание на народното ослободување на Македонија (2 август 1944). На заседанието, Македонија е конституирана за држава, како

Фатени од гревот

Фатени од гревот

Верата или верувањето многу зависи и се разликува од тоа на кој степен од духовниот развој се наоѓа човек. Она во што уште верува и кон што се стреми оној што се наоѓа на степенот на чистење на срцето од страстите (на пример: умно-срдечната молитва), веќе е знаење и опит за оној кој е просветлен, а не прашање на вера. Она во што уште верува и кон што

Девет години власт на Вучиќ: Девет години морален колапс

Девет години власт на Вучиќ: Девет години морален колапс

Девет години власт на Вучиќ: Девет години морален колапс Веселин Симоновиќ/Вијести Пред 59 секунди Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK Неколкупати имам напишано, а и сега ќе повторам: оваа влада се базира на лаги, едноставно не сум сигурен дали на крајот секој верува во своите лаги. За некои знам дека веруваат Влегуваме во десеттата година од владеењето на

А, за „автоимуната“ болест на Црквата, кога ќе најдеме „вакцина“?

А, за „автоимуната“ болест на Црквата, кога ќе најдеме „вакцина“?

Од денот кога пандемијата тропна на нашата врата, вербалните напади врз клирици од сите степени, од страна на „зилоти” и воопшто „традиционални“ христијани зачестија, а за жал и се зголемија. На почетокот беа тие кои го укоруваа клирот и особено архиереите за тоа што „отстапија“ пред барањата на Државата и ги затворија храмовите, бидејќи… „во храмот

Злосторство и казна

Злосторство и казна

Злосторство и казна Ненад Јовановиќ Пред 3 минути Фото: Архива Денес, во овој политички миг, имаме шанса за вистинска емпатија и солидарност, велам, ама се повторувам – имаме шанса! Се обидуваме да се однесуваме европски и таа шанса ја користиме – да бидеме во мир со сите. Дома со Албанците, а надвор со соседите. Го читам вресокот од пресудите на бившите