Ги чисти цревата како правосмукалка, а чини околу 30 денари: Редовно консумирајте ја оваа намирница, го зајакнува имунитетот и е нјдобриот природен пробиотик
Точка - пред 13 часа
Киселото млеко се добива од непастеризирано млеко со процесот на млечна ферментација. Има кисел вкус, а таква карактеристика има благодарение на состојките добиени со ферментација, а кои вклучуваат млечна киселина, оцетна киселина, етил алкохол и јаглерод диоксид.Вклучувањето на киселото млеко во вашата исхрана ви овозможува да го надополните вашето мени со производи кои содржат магнезиум, калиум и калциум, како и витамини Б, витамин А, витамин Д и витамин К. Киселото млеко не е висококалоричен производ – 100 g содржи просек од 50 kcal. Покрај тоа, производот има низок гликемиски индекс. Киселото млеко е производ кој благотворно делува на цревата. Ова главно се должи на фактот дека киселото млеко е природен пробиотик. Пробиотските бактерии на млечна киселина кои се наоѓаат во него се важни за цревната микрофлора, која ги поддржува цревата, процесите на варење и регенерација на гастроинтестиналниот епител. Јадењето кисело млеко, исто така, помага во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем. Експертите велат дека киселото млеко делува како правосмукалка во цревата. Пиењето кисело млеко го подобрува лачењето на дигестивните сокови и го намалува ризикот од запек. Исто така, може да го подобри процесот на согорување на мастите и да биде корисен за луѓето кои се на диета за слабеење. Кога е подобро да не се зема кисело млеко? Нема посебни контраиндикации за консумирање на кисело млеко, но не се препорачува да се дава на деца под 10 месеци. Може да го земаат и лицата со нетолеранција на лактоза, бидејќи ферментираните млечни производи не го содржат овој шеќер. Сепак, важно е да знаете дека е препорачливо да се консумира умерено, бидејќи премногу може да доведе до проблеми со варењето, особено ако не сте навикнати да го консумирате често....
Лековит чај од куркума за слабеење: Петминутен рецепт за ајурведското „златно млеко“
Арт Кујна - пред 18 часа
СлајдерХраната лек Лековит чај од куркума за слабеење: Петминутен рецепт за ајурведското „златно млеко“ Арт Кујна Ное 20, 2024 Фото: Pexels 50 Сподели Редовното консумирање на овој чај го стимулира варењето, ги зајакнува имунитетот и црниот дроб, а во последно време се зборува и за негова можна примена во превенција од неколку видови на рак. Уште во древните записи на Ајурведата, „златното млеко“ од куркума се споменува како мелем за душата и телото. Лековитите својства на овој напиток се многубројни поради состојките кои ги содржи и чија синергија ги засилува индивидуалните лековити својства на секоја поединечна состојка. Имунолошка бомба Редовното консумирање на овој чај го стимулира варењето, ги зајакнува имунитетот и црниот дроб, а во последно време се зборува и за негова можна примена во превенција од неколку видови на рак. „Златното млеко“ има и силни антиоксидантни својства бидејќи со својата топлина, во комбинација со овие зачини и малку маснотии, ја максимизира моќта на куркумата. Постојат неколку начини на кои можете да го подготвите овој напиток, а за секој од нив ќе ви требаат: шпорет, куркума, малку црн пипер и нешто што содржи масти за подобра апсорпција на лековитиот куркумин, како млеко, кокосово масло и слично. Секогаш можете да го користите горенаведеното како основа, и да додадете зачини и други додатоци по желба! Тајно оружје – куркуминКуркумата содржи 3% куркумин, лековита состојка што ја прави толку магично портокалова и која крие голем број здравствени придобивки. Како тајно оружје за слабеење, куркуминот успешно го стимулира варењето на мастите и шеќерот и помага во намалување на воспалението во телото. Златно млекоСостојки:2 дцл млеко (органско, бадемово, кокосово, овесно…)1 лажичка куркума во прав1/2 лажичка циметпрстофат црн пиперпарче излупен корен од ѓумбир или 1/4 лажичка ѓумбир во правпрстофат каенски пипер (по избор)1 лажичка мед или јаворов сируп Подготовка:Изблендирајте ги сите состојки на најбрзата програма додека не се изедначат целосно.Истурете ги во лонче или во ѓезве и загревајте ја смесата 3-5 минути на средна температура додека не стане жешка, но внимавајте да не зоврие! Пијте веднаш! ајурведазлатно млекочај од куркума 50 Сподели FacebookTwitterGoogle+ReddItWhatsAppPinterestEmail...