Гастроентеролог од Харвард никогаш не јаде четири намирници
Нова Македонија - пред 21 часа
Фото: Пиксабеј Здрава храна Цревата не служат само за варење на храната туку и за апсорпција на потребните хранливи материи и за излачување на отпадот. Често го нарушуваме нивното функционирање со несоодветна исхрана. Гастроентерологот Жаклин Волф од Харвард објаснува како правилно се грижи за рамнотежата во цревата. Нерамнотежата помеѓу различните видови бактерии и габи може да придонесе за дебелина, алергии и депресија. Докторката објасни кои намирници не треба да ги јадеме за да не ги оптоваруваме цревата. Некои видови храна го намалуваат количеството на здрави антиинфламаторни бактерии во цревата, додека други произведуваат соединенија што го намалуваат воспалението и го подобруваат заздравувањето. Според Волф, четири намирници се особено штетни. Мрсно месо: Животинските масти и заситените масти можат да ги променат цревните бактерии со зголемување на липополисахаридите, што може да предизвика воспаление. Тие исто така можат да предизвикаат промени што го намалуваат количеството на масни киселини со краток синџир, кои имаат антиинфламаторни својства и се важни за здравјето на дебелото црево. Наместо говедско, свинско и јагнешко, таа предлага да јадеме пилешко и мисиркино месо, кои имаат малку заситени масти. Уште подобра алтернатива е рибата, која има малку заситени масти и е богата со омега-3 масни киселини. Ултраобработена храна: Според д-р Волф, храната што содржи премногу адитиви (масти, сол, шеќер) ги зголемува цревните проблеми и предизвикува воспаление. На пример, на белиот леб му недостигаат антиоксиданти од пченични зрна. Лебот од цели зрна пак има антивоспалителни својства. Слатки пијалаци: Вообичаено, газираните и засладените пијалаци се меѓу производите што можат да го зголемат ризикот од дијабетес, дебелина и кардиоваскуларни болести. Наместо тоа, подобро е да пиете црн и зелен чај. Тие содржат големи количества полифеноли, кои го инхибираат воспалението. Некои студии исто така покажаа дека кафето го намалува воспалението. Кокосово и палмино масло: Овие масла може да се вклучат во категоријата на преработената храна. Тие содржат високо ниво заситени масти, што може да ја намали разновидноста на цревната флора. Гастроентеролог препорачува екстра-девствено маслиново масло, кое е најдоброто масло што е достапно на пазарот. Меѓу добрите масла д-р Волф го споменува и лененото масло, кое е богато со антиинфламаторни омега-3 масни киселини....
Според онколозите, две хранливи материи би можеле да го намалат ризикот од рак
24 Инфо - пред 1 ден
Забава Според онколозите, две хранливи материи би можеле да го намалат ризикот од рак 19/11/2024 19:50 Додавањето одредени хранливи материи во вашата исхрана може да помогне во подобрување на вашето физичко и ментално здравје, а новото истражување открива дека омега-3 и омега-6 масните киселини можат да го намалат ризикот од одредени видови на рак. Според студијата објавена во октомври оваа година, високите нивоа на овие масни киселини во крвта се поврзани со помал ризик од рак. „Овие резултати се засноваат на нивоата на омега-3 и омега-6 во крвта, што може да биде попрецизно за проценка на ризикот од рак отколку само внесот во исхраната“, објаснува онкологот др. Јана Пукет за Парад. Омега-3 и омега-6 помагаат да се намали ризикот од рак, да се регулираат воспалителните процеси и метаболизмот. „Тие се претходници на молекули кои ги контролираат воспалителните патишта, што е клучно за одговорот на телото на растот на туморот“, вели д-р. Пакет. Исто така, овие масни киселини влијаат на клеточните мембрани, што може да го спречи растот на клетките на ракот. Иако поврзаноста не е силна, истражувањата покажуваат дека повисоките нивоа на омега-6 го намалуваат ризикот од рак за два проценти, додека омега-3 го намалува ризикот за еден процент по зголемување на стандардното отстапување. Омега-3 и омега-6 нудат други здравствени придобивки, како што се заштита на срцето, намалување на воспалението и поддршка на развојот на мозокот. Видот на масната киселина и типот на рак исто така играат важна улога. Омега-6 е поврзан со помал ризик од 14 видови на рак, додека омега-3 е поврзан со помал ризик од пет типа. Меѓутоа, кај четири типа на рак – оваријално, дојка, матка и лимфоидно ткиво – не е утврдена поврзаност со овие масни киселини. Исто така, важно е да се напомене дека премногу омега-3 може да биде штетно, потенцијално зголемувајќи го ризикот од рак на простата. Препорачаната дневна количина на омега-3 за возрасни е од 1,1 до 1,6 грама. Иако не е сосема јасно колку омега-3 и омега-6 треба да се консумираат за да се постигне заштитен ефект, редовното вклучување на храна богата со овие масни киселини може да помогне во одржувањето на поволните нивоа. Омега-3 масните киселини се наоѓаат во храната како што се лососот, семките од чиа и маслото од канола, додека омега-6 се присутни во маслата како што се сончогледот, сојата и сусамот. Двете масни киселини може да се земаат како додатоци. Важно е да се нагласи дека хранливите материи како што се омега-3 и омега-6 можат само малку да го намалат ризикот. Сепак, овие масни киселини нудат и други здравствени придобивки, како што се заштита на срцето, намалување на воспалението и поддршка на развојот на мозокот и очите....