Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии
Макфакс - пред 1 ден
Мелениот цимет кој пристигна од Србија е повлечен од хрватскиот пазар, објави РАСФФ, европскиот систем за брзо предупредување и информирање за храна. Причината е – зголемена концентрација на бактерии Bacillus cereus. Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, споредено до дозволените 1000 CFU/ Mr. Производот наводно е повлечен од пазарот, пренесуваат медиумите во соседството. Труењето со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus, според веб-страницата на Stethoscope, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа (дијареа), а еметскиот отров предизвикува повраќање. Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот. „Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и доколку имаат доволно време и соодветна температура, ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата. Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната, се наведува во написите. Tweet ©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење. Поврзани Артикли:србијахрватска Следно „Сестро, се плашам, ве сакам“: последните пораки на девојката која почина по вадење заб во Сараево Претходно Потресно сведочење на судењето на масовниот убиец во Белград: „Се преправав дека сум мртва“ Би можело да ве интересира и... Бебе повредено при превртување автомобил во Нови Сад: повредени се и родителите Црви пронајдени во бајадерата на „Краш“ во Хрватска Двајца работници се повредени во експлозија во воената фабрика „Слобода“ во Чачак 14-годишник со закана со нож и електрошокер им одзел патики на тројца врсници во Белград Во Србија пронајдени три деца киднапирани во Романија Дете од една и пол година падна од балкон на четврти кат во зграда во Србија, детето починало на пат кон Белград...
ИТНО ПОВЛЕЧЕН ЕДЕН ПРОИЗВОД ОД СРБИЈА ВО СОСЕДСТВОТО: Постои ризик од труење со храна
Фактор - пред 14 часа
Добивај вести на Viber Мелениот цимет кој пристигна од Србија е повлечен од хрватскиот пазар, објави RASFF, европскиот систем за брзо предупредување и информации за храна. Причината е зголемената концентрација на бактеријата Bacillus cereus.Во примерокот мелен цимет, кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар, се наведува на порталот РАСФФ, пронајдени се патогени микроорганизми - бактерија Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, во однос на дозволената до до 1000 CFU/Mr.Производот наводно е повлечен од пазарот. Според веб-страницата Stethoscope, труењето со храна предизвикано од Bacillus cereus може да дојде во две форми, во зависност од тоа кој токсин е на дело: дијареален токсин предизвикува дијареа, а еметичен токсин предизвикува повраќање.Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот.- Лесно можат да ја контаминираат сировата храна и со доволно време и соодветна температура ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот – се наведува на веб-страницата.Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и садовите за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната....
Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии
Инфо - пред 1 ден
Мелениот цимет кој пристигна од Србија е повлечен од хрватскиот пазар, објави РАСФФ, европскиот систем за брзо предупредување и информирање за храна. Причината е – зголемена концентрација на бактерии Bacillus cereus. Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, споредено до дозволените 1000 CFU/ Mr. Производот наводно е повлечен од пазарот, пренесуваат медиумите во соседството. Труењето со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus, според веб-страницата на Stethoscope, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа (дијареа), а еметскиот отров предизвикува повраќање. Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот. „Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и доколку имаат доволно време и соодветна температура, ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата. Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната, се наведува во написите. Текстот Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии е превземен од МАКФАКС. Би можело да ве интересира Научниците открија можна причина за ширењето на птичјиот грип меѓу луѓето Пет деца во Србија се затруле со хлор во воден парк Украина: Ова се имиња на руски шпиони кои дејствуваат во Европа Починаа трудницата и бебето од сликата која го обиколи светот по бомбардирањето на породилиштето Лекари од Калифорнија откриваат уште еден симптом на Ковид-19 кај децата Јанша: Двојните аршини водат до распаѓање на ЕУ, ние ќе се бориме за еднакви права на сите...
Мелениот цимет увезен од Србија е повлечен од хрватскиот пазар поради зголемена концентрација на бактерии
Слободен Печат - пред 9 часа
Мелениот цимет кој во Хрватска пристигнал од Србија е повлечен од хрватскиот пазар, објави РАСФФ, европскиот систем за брзо предупредување и информирање за храна. Причината е – зголемена концентрација на бактерии, објави Н1. Добиј ги најважните вести, бесплатно на Viber Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Бацилус цереус во концентрација од 4800 ЦФУ/г, споредено со дозволените 1000 ЦФУ/ мр. Производот наводно е повлечен од пазарот. Труењето со храна предизвикано од овие бактерии, според веб-страницата на Стетоскоп, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа и повраќање. Инаку, како што се додава, спорите на Бацилус цереус се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот. „Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и ако им се даде доволно време и соодветна температура, тие ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата. Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната....
Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии
Точка - пред 1 ден
Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, споредено до дозволените 1000 CFU/ Mr. Производот наводно е повлечен од пазарот, пренесуваат медиумите во соседството. Труењето со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus, според веб-страницата на Stethoscope, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа (дијареа), а еметскиот отров предизвикува повраќање. Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот. „Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и доколку имаат доволно време и соодветна температура, ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата. Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната, се наведува во написите....
Цимет увезен од Србија повлечен од пазарот
Прес 24 - пред 1 ден
Мелениот цимет кој пристигна од Србија е повлечен од хрватскиот пазар, објави РАСФФ, европскиот систем за брзо предупредување и информирање за храна. Причината е – зголемена концентрација на бактерии Bacillus cereus. Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, споредено до дозволените 1000 CFU/ Mr. Производот наводно е повлечен од пазарот, пренесуваат медиумите во соседството. Труењето со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus, според веб-страницата на Stethoscope, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа (дијареа), а еметскиот отров предизвикува повраќање. Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот. „Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и доколку имаат доволно време и соодветна температура, ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата. Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната, се наведува во написите....
Бомбата фрлена во клубот во Тетово била активирана, но не експлодирала, соопшти полицијата
Опсервер - пред 1 ден
Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии...
ХРВАТСКА ПОВЛЕКУВА МЕЛЕН ЦИМЕТ УВЕЗЕН ОД СРБИЈА Во зачинот е пронајдена опасна бактерија
+Инфо - пред 1 ден
Во Хрватска повлечен од употреба е мелен цимет увезен од Србија бидејќи е утврдено присуство на штетни бактерии. Анализата на примероците откри контаминација со бактерии Bacillus cereus. Станува збор за патоген микроорганизам кој е потенцијално опасен по здравјето на луѓето, пишува Даница.хр. Европскиот систем за безбедност на храна откри дека повлекувањето од хрватскиот пазар било наредено, но не се наведени други детали. Затоа не се знае каде се продавал спорниот цимет од Србија. Можеби ќе ве интересира ЧЕТИРИ ДЕНА РАБОТА, ТРИ ДЕНА ОДМОР Српска компанија го… плусинфо 18/10/2024 ЌЕ РАБОТАТ ОД ДОМА ТРИ ДЕНА ВО НЕДЕЛАТА, АМА НЕ СИТЕ Сонот… плусинфо 15/10/2024 Во примерокот од цимет, пропорцијата на Bacillus cereus е утврдена на 4800 CFU на грам, што е речиси пет пати повеќе од дозволената вредност. Државниот инспекторат и Хрватската агенција за храна не ја информираа јавноста за овој случај. Според лекарите, труењето со храна предизвикано од оваа бактерија обично трае само 24 часа и повеќето луѓе целосно закрепнуваат. Во овој случај, станува збор за цревна инфекција која може да биде придружена со дијареа и повраќање. Бактеријата може да предизвика инфекција и надвор од гастроинтестиналниот тракт, но поретко. Кај имунокомпромитирани и постари лица, цревните и неинтестиналните инфекции со Bacillus cereus може да предизвикаат компликации кои најчесто се лекуваат со антибиотици....
Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии
Опсервер - пред 1 ден
Ѓоковиќ се откажа од Париз – последен меч со Надал годинава?!...
ПОРАДИ ЗГОЛЕМЕНА КОНЦЕНТРАЦИЈА НА БАКТЕРИИ: Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар
Денешен - пред 1 ден
Мелениот цимет кој пристигна од Србија е повлечен од хрватскиот пазар, објави РАСФФ, европскиот систем за брзо предупредување и информирање за храна. Причината е – зголемена концентрација на бактерии Bacillus cereus. Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, споредено до дозволените 1000 CFU/ Mr. Производот наводно е повлечен од пазарот, пренесуваат медиумите во соседството. Труењето со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus, според веб-страницата на Stethoscope, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа (дијареа), а еметскиот отров предизвикува повраќање. Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот. „Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и доколку имаат доволно време и соодветна температура, ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата. Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната, се наведува во написите....
Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии
24 Инфо - пред 1 ден
Балкан Мелен цимет увезен од Србија повлечен од хрватскиот пазар – зголемена концентрација на бактерии 21/10/2024 18:00 Повлечен е мелениот цимет од хрватскиот пазар. Се работи за цимет кој пристига од Србија, објави РАСФФ, европскиот систем за брзо предупредување и информирање за храна. Причината е – зголемена концентрација на бактерии Bacillus cereus. Во примерокот мелен цимет кој како дел од официјалната контрола на хрватскиот пазар е земен на 8 октомври, како што е наведено на порталот RASFF, пронајдени се патогени микроорганизми – бактерии Bacillus cereus во концентрација од 4800 CFU/g, споредено до дозволените 1000 CFU/ Mr. Производот наводно е повлечен од пазарот, пренесуваат медиумите во соседството. Труењето со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus, според веб-страницата на Stethoscope, може да се појави во две форми, во зависност од тоа кој токсин делува: дијареалниот токсин предизвикува дијареа (дијареа), а еметскиот отров предизвикува повраќање. Инаку, како што се додава, спорите на Bacillus cereus се наоѓаат во прашина, на земја, на површината на овошјето и зеленчукот. Тие лесно можат да ја контаминираат сировата храна и доколку имаат доволно време и соодветна температура, ќе се размножуваат во голем број. Ризична храна се оризот, месото, млекото, компирот“, се наведува на веб-страницата. Фактори кои најчесто доведуваат до ширење и размножување на микроорганизмите во храната се несоодветната хигиена на рацете, површините и приборот за подготовка на храната, несоодветната термичка обработка и складирањето на храната, се наведува во написите....